Ongelijkheid achilleshiel nieuw college Haarlemmermeer

Richard Walraven
Haarlemmermeer

Het was een trotse ploeg wethouders die formateur Henk Kuipers vorige week presenteerde. Een ploeg die stelde enthousiast aan de slag te willen. Toegegeven, dat straalden de aanstaande wethouders van Haarlemmermeer ook uit tijdens de perspresentatie. Vooral nieuwkomer Ap Reinders van HAP staat te trappelen van ongeduld. Hij is 24 uur per dag, zeven dag in de week beschikbaar voor de inwoners van Haarlemmermeer. Ook al wordt hij maar voor vier dagen betaald. Eentje minder dan zijn collega’s van VVD, D66 en PvdA. Voor even hard werken.

De HAP-wethouders – voor 0,8 fte op de loonlijst – verzekerden het geen probleem te vinden om minder te verdienen. Kuipers benadrukte het geen merkwaardige constructie te vinden. De wethouderverdeling deed de verkiezingsuitslag recht. De VVD was nu eenmaal groter dan HAP (één zetel). Onbeantwoord bleef de vraag waarom D66 het dan met slechts één (fulltime, dat wel) wethouder moet stellen? De partij sleepte immers net zoveel zetels in de wacht als HAP.

Het kan wel eens de nagel aan de doodskist zijn voor het aanstaande college. Want hoe hard het ook werd ontkend, de wethouders van HAP zijn blijkbaar minder waard dan die van de VVD. Voor een collegiaal bestuur is gelijkheid van groot belang. Goed mogelijk dat de verzekering van de HAP-wethouders dat ze zich niet minder voelen dan hun collega’s oprecht is. Misschien zien de andere wethouders hun collega’s ook voor vol aan.

Allicht kan de coalitie dus op steun van de fracties rekenen en standhouden. Maar hoe zien de stemmers dit? Boze burgers zullen straks ongetwijfeld het gezag van de wethouders, die minder beloond, in twijfel trekken. Hoe kijken collega’s uit andere gemeenten hier tegenaan? Wordt de geloofwaardigheid van de wethouders, en daarmee het college en de politiek niet aangetast?

Gelijkheid van de partners is een essentiële voorwaarde voor een modern huwelijk. Waarom heeft de VVD dan niet nieuwkomer en winnaar van de verkiezingen twee volwaardige wethouders gegund? Daarmee zou de fundering onder de coalitie veel sterker zijn geweest. Wat is de werkelijke winst van deze schijnbare zege in de onderhandelingen? De VVD schiet er niets mee op. Sterker: het geeft slechts houvast voor de afbraaktactiek van politieke tegenstanders.

Meer nieuws uit HD

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.