Pmv’s overspoelen Grenoble

1 / 5
Peter Lodewijks

Je kunt een nieuw elektrisch model gewoon in de markt zetten en maar kijken wat ervan komt. Maar je kunt er ook een project van maken. Zoals Toyota doet met de Franse Alp-stad Grenoble.

De Japanse fabrikant is al jaren erg bezig met milieuvriendelijk vervoer (de Prius en andere hybrides en ook waterstof) en voegt daar nu twee e-mini’s aan toe voor stadsgebruik: de ’iRoad’ en de ’Coms’.

De overeenkomst houdt in dat Toyota zeventig volledig elektrisch aangedreven auto’s van de genoemde types levert en dat die worden ingezet voor een innovatief auto-deelprogramma in de stad. Een soort aanvulling op het openbaar vervoer, geheel op stroom.

Toyota duikt in het project samen met een aantal Franse overheden (stad Grenoble, regio Grenoble-Alpes) en bedrijven. Energiebedrijf EDF installeert, verspreid over de stad, dertig laadstations en beheert de laadinfrastructuur.

Smart City

Grenoble wordt door het project de eerste Smart City ter wereld. Dat is een pikante benaming want de hoofdrolspelers zijn Smart-achtige wagentjes maar dan een maatje kleiner en helemaal afgestemd op korte ritjes in de stad. Toyota noemt het ’pmv’s’ ofwel ’personal mobility vehicles’. De Coms is een vierwielig autootje en de i-Road heeft meer weg van een overdekte motorfiets op drie wielen. Hij gaat ook als een motorfiets ’hangend’ door de bocht. Door zijn compacte formaat passen er wel vier i-Roads op één normale parkeerplaats.

Wat is de bedoeling? Een reiziger naar Grenoble stapt ’s ochtends in de trein om het eerste deel van zijn reis filevrij af te leggen. Via een app op zijn smartphone bekijkt hij het aantal beschikbare pmv’s bij het station waar hij uitstapt. Reserveren, betalen en ook later het ontgrendelen van de gehuurde pmv gaat via de telefoon, waarna de reis volledig elektrisch kan worden vervolgd. De app integreert Grenobles bestaande openbaarvervoerplanner en biedt routes met diverse vervoermiddelen. Voor grotere afstanden is bijvoorbeeld een combinatie met het openbaar vervoer mogelijk. Het project moet filevorming en luchtvervuiling in de stad verminderen.

Meer nieuws uit frontpage

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.