Herdenkingssteen haalt het niet in Haarlemmermeer

Bart Boele
Hoofddorp

De naam van iedere Haarlemmermeerder die is omgekomen tijdens de tweede wereldoorlog ergens vastgelegd op de openbare weg. Dat maakt de herinnering aan de jaren 1940-45 concreet, is het idee van VVD-raadslid Rob Koster.

Hij bedoelt daarmee niet alleen de verzetshelden, maar iedere Haarlemmermeerder die in de periode 40-45 is opgepakt, afgevoerd en nimmer is teruggekeerd. Jood, homo, verzetsstrijder. Door hun dood met een herdenkingssteen op straat persoonlijk te maken wordt 72 jaar na dato aandacht voor hen gevraagd, maar ook voor de bezetting en de slachtoffers van een totalitair systeem.

De goede bedoelingen van Koster vielen niet bij alle leden van de gemeenteraad in goede aarde. Volgens Johan Rip (HAP) zijn er in alle 26 woonkernen van Haarlemmermeer al locaties om de slachtoffers van de tweede wereldoorlog te herdenken. Monumenten en vernoemde straten.

Chris Vonk (PvdA) mist dan de actualiteit, of zo’n herdenkingsplatform een relatie heeft met de oorlogshaarden op de wereld vandaag de dag. Anderen verwijzen naar het CRASH-museum waar zoveel aandacht is voor verzetshelden en hen die onderduikers in die zwarte periode hielpen.

Burgemeester Theo Weterings zit met de goede bedoelingen van Koster wat in de maag. Hij wijst er op dat het ’dit nooit meer’-gevoel van Koster door velen wordt gedeeld. Er zou een inventarisatie gemaakt kunnen worden van alle Haarlemmermeerders die door geweld het leven hebben gelaten in de oorlogsjaren, oppert hij.

Koster vindt dat de gevolgen van oorlog tastbaar kunnen worden gemaakt als alle slachtoffers bij naam worden genoemd op een steen op de openbare weg. Maar hij krijgt geen handen op elkaar voor zijn voorstel. Burgemeester Weterings helpt nog een beetje door te zeggen dat er in de 4 mei-toespraak dit jaar al een lokale Haarlemmermeerse invalshoek is gekozen door te verwijzen naar de boerderij van Boogaard waar onderduikers het leven is gered. Het leed was echter al geschied in de discussie. Het voorstel van Koster was niet concreet genoeg. Dat had een reden want over een heel concreet voorstel kunnen de meningen verschillen. Koster wilde een gevoel delen met de raad. Dat is hem niet gelukt.

Meer nieuws uit HD

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.