Juttersgeluk krijgt weer geld uit het Eneco Luchterduinen Fonds

Juttersgeluk en het paddenscherm vielen voor Noord-Holland in de prijzen.

Juttersgeluk en het paddenscherm vielen voor Noord-Holland in de prijzen.© United Photos/ Elisabeth Beelaerts

Annemieke Windt
Zandvoort

De blijdschap van Margreet Pruijt kan niemand in het paviljoen van watersport Vereniging Zandvoort ontgaan als ze hoort dat haar initiatief elfduizend euro heeft gekregen uit het Eneco Luchterduinen Fonds.

Ze slaakt een kreet als ze hoort dat haar voorstel is aangenomen om met gerecycled kunststof een paddenscherm aan te leggen langs de Brouwerskolkweg. Aan de westkant staat er al zo’n scherm, maar voor de aanleg van het veel langere scherm aan de oostkant was het geld hard nodig. ,,Met dit geld kunnen we nu de eerste driehonderd meter van het scherm gaan plaatsen, voor de andere driehonderd meter zijn we nog druk bezig met crowdfunding.” Het scherm is volgens haar niet alleen fijn voor de padden. ,,Het is ook heel fijn voor de vrijwilligers van de paddenwerkgroep, want die moesten ieder jaar in de koude wintermaanden het hek van kippengaas weer overeind zetten.”

Het Eneco Luchterduinen Fonds is bedoeld voor duurzame initiatieven uit Noordwijk, Katwijk, Zandvoort en Bloemendaal om iets terug te doen voor bewoners die voor de kust een groot windmolenpark hebben. Alle initiatieven moeten bijdragen aan de verduurzaming of de kustbeleving. Iedere twee jaar wordt er 90.000 euro uitgedeeld.

Suzanne Klaassen van Juttersgeluk viel opnieuw in de prijzen. Bij de eerste uitreiking van het Luchterduinen Fonds twee jaar geleden, kreeg ze al vijfduizend euro om te kunnen starten met haar initiatief om van op strand gevonden plastic nieuwe spullen te maken. zoals springtouwen.

Dit jaar heeft ze tienduizend euro gekregen uit het fonds. Genoeg om Juttersgeluk uit te breiden. ,,We zijn op zoek naar technieken om van gevonden materialen iets nieuws te maken. Met dit geld kunnen we nieuwe machines laten maken, zoals een shredder om plastic flessen klein te maken en een machine om dat verpulverde materiaal in een mal te spuiten. En we kunnen een ontwerper opdracht geven om een voorwerp te ontwerpen wat we met dat gevonden materiaal kunnen laten maken.”

Meer nieuws uit Haarlem

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.