Meer stukken openbaar over Klaas Carel Faber

Meer stukken openbaar over Klaas Carel Faber. Archieffoto

Meer stukken openbaar over Klaas Carel Faber. Archieffoto

Leontien van Engelen
haarlem

Minister Ivo Opstelten (Veiligheid en Justitie) moet alsnog meer stukken openbaar maken over de Nederlandse oorlogsmisdadiger Klaas Carel Faber. Dat heeft de bestuursrechter in Haarlem dinsdag beslist.

Faber (89), lid van de Waffen-SS, werd na de Tweede Wereldoorlog in Nederland tot levenslang veroordeeld. Na zijn ontsnapping leeft hij als vrij man in Duitsland.

Opstelten was voor de rechter gedaagd door de Haarlemse historicus en schrijver Jan de Roos, die een boek wil maken over Faber. Hij vindt dat Opstelten ten onrechte te veel historische documenten geheimhoudt. De rechter is dat voor een deel met hem eens.

Zo moet Opstelten nu alsnog inzage geven in oude stukken over de processen in Nederland rond de oorlogsmisdadiger, die in 1952 uit de gevangenis in Breda ontsnapte en naar Duitsland vluchtte. Ook documenten met namen van getuigen en slachtoffers hoeven wat de bestuursrechter betreft niet geheim te blijven.

Daar staat tegenover dat Opstelten niet de briefwisseling hoeft prijs te geven met de Duitse autoriteiten over de recente poging om Faber alsnog zijn straf te laten uitzitten. De Duitse Justitie heeft daarover een verzoek gedaan bij de rechtbank in Ingolstadt. Dat verzoek loopt nog.

Het ministerie van Veiligheid en Justitie bestudeert de uitspraak, aldus een zegsman.

Meer nieuws uit Haarlem

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.