Jongeren doen mee aan herdenking in Hoofddorp

Rina Brants
Hoofddorp

Dodenherdenking begon woensdag in Hoofddorp traditioneel met een bijeenkomst in het raadhuis. Opvallend dit jaar was een bijdrage van jongeren die vorig jaar nog de herdenking verstoorden.

,,De jongens brengen straks twee stenen binnen”, vertelt Wim Bosma, voorzitter van het oranjecomité. ,,De stenen, per stuk vijftig kilo, zijn beschikbaar gesteld door het vroegere concentratiekamp Mauthausen. In dit kamp werd met de stenen een macaber spel gespeeld. Gevangenen moesten ermee een trap van 180 treden, die naar de zogeheten dodenvallei voerde, oprennen. Wie dit niet lukte werd door de nazi’s doodgeschoten.”

Volgens Bosma staan de stenen symbool voor het leed van mensen in deze tijd.

Burgemeester Theo Weterings legt in zijn herdenkingsrede de nadruk op het doorgeven van vrijheid, iets wat na 71 jaar van afwezigheid van oorlog in ons land, niet vanzelfsprekend is. ,,Laten we luisteren naar de verhalen over de Tweede Wereldoorlog en denken aan de gevallenen, de moord op Joden, Roma, gehandicapten en homo's. Maar ook aan de verhalen van vluchtelingen nu. Wereldwijd zestig miljoen mensen, waarvan de helft onder de achttien jaar. Vrijheid is een universeel recht.’’

De burgemeester refereert aan terreur in plaatsen als Parijs, Brussel en Ankara. ,,Wie zijn ogen sluit voor het heden is blind voor de toekomst.”

Hierna brengen jongens de twee enorme brokken steen binnen. Een van hen vertelt: ,,Jongeren hebben vorig jaar de herdenking hier in Hoofddorp verstoord. Ik wil namens deze groep mijn verhaal doen. Wij zijn als groep begeleid door de Joodse Lody van der Kamp en de moslim Said. We hebben veel geleerd over de Tweede Wereldoorlog en zijn naar het Anne Frankhuis geweest. Dit jaar doen wij mee aan de herdenking.”

Haarlemmermeers mannenkoor Zang en Vriendschap sluit de bijeenkomst af, waarna nog een plechtigheid volgt bij het oorlogsmonument en een herdenkingsconcert.

Meer nieuws uit HD

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.