Asielzoekers niet blij met de Haarlemse Koepel als tijdelijke verblijfplaats

Syrische vluchtelingen bij de Koepel.

Syrische vluchtelingen bij de Koepel.© United Photos/Toussaint Kluiters

Arthur de Mijttenaere

De Syrische vluchtelingen in de Koepel zijn niet blij met hun tijdelijke verblijfplaats. ,,This is a prison, we come from a prison’’, zegt Mohamed Alnasar. Met prison (gevangenis) verwijst hij naar de oorlogssituatie in zijn geboorteland die hij is ontvlucht.

Vrijdagmiddag staan tien voornamelijk jonge mannen uit Syrië aan de Oostvest. Ze spreken op gedempte toon. Hun blik is terneergeslagen maar vrolijkt op, als iemand ze vanuit een bestelauto een roze voetbal geeft. Ook een auto met een jonge vrouw die sigaretten uitdeelt kan op enthousiasme rekenen. Iedereen steekt er meteen een op.

Mohamed Alnasar, een 25-jarige student, spreekt als een van de weinigen een beetje Engels. Hij krijgt brede instemming als hij zegt dat iedereen zo snel mogelijk weg wil uit de Koepel. ,,Een enkeling heeft vannacht buiten geslapen.’’

Landgenoot

Een paar meter verderop ligt een landgenoot op de grond. ,,Interview hem, hij wil niet binnen zijn.’’ Alnasar moest ruim vijfduizend euro betalen om met een bootje vanuit Turkije Griekenland te bereiken. Een volgend tussenstation was Ter Apel en sinds donderdagavond zit hij in de Koepel. De vluchtelingen weten niet hoe lang dat zal zijn. Aan activiteiten hebben ze veel behoefte.

Meer nieuws uit Haarlem

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.