Forse kritiek op korte tekst over parkeerreferendum

Max Sipkes
Haarlem

„Zeg Nee! tegen parkeerplannen van GroenLinks wethouder Sikkema.” Dat is de kop op de site die Haarlemmers opriep zich voor een referendum uit te spreken. De tekst op die site ondervond kritiek van heel wat partijen.

„Nep-informatie", schamperde het stadhuis. „Tendentieuze informatie", oordeelden ondernemers en enkele wijkraden. „Elke zin klopt", was het verweer van de opstellers. De indieners van het referendum haalden 12-duizend handtekeningen op met een, zeker gezien de materie, ultrakorte tekst van 280 woorden.

Handig om te weten: na een lange periode van inspraak zijn 19 maatregelen geformuleerd om parkeren in Haarlem moderner te maken. Dat klinkt niet als een overbodige luxe: al meer dan tien jaar paste de stad haast niets aan. Parkeermeters in Haarlem werken alleen nog maar met muntgeld. Ook is de papieren bezoekersschijf een haast antiquarisch verschijnsel waar vrijwel geen stad nog mee werkt.

Ondanks de inspraak blijft er verzet tegen de parkeerplannen. Twee Haarlemmers namen het initiatief om een referendum te organiseren. Daarmee willen ze bereiken dat alle plannen van tafel gaan en alle besluitvorming opnieuw moet. Maar waarmee is die oogst precies binnengehaald? Was de informatie nep en de insteek tendentieus? Aan de hand van opmerkingen van criticasters is de tekst van de indieners voorzien van kanttekeningen.

Lees ook: Nuances zoek in parkeerreferendum Haarlem

Meer nieuws uit Haarlem

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.