Klapband te voorspellen

Peter Lodewijks

Een nieuw detectiesysteem dat klapbanden van vrachtwagens aankondigt, moet het aantal ongelukken met trucks drastisch verminderen. Ook moet het filevorming en vertraging op de Nederlandse wegen voorkomen.

Op initiatief van onder meer het ministerie van infrastructuur en milieu, transportverzekeraar TVM en ontwikkelaar Route42 werd tijdens de Dakar Rally een ultieme test uitgevoerd. Veertien Nederlandse trucks reden daar met het bandendruk- en temperatuurmonitoringsysteem (TPMS), dat in de nabije toekomst klapbanden in het wegverkeer moet uitsluiten.

Volgens cijfers van de onderzoeksraad voor veiligheid (OVV) gebeuren in ons land jaarlijks gemiddeld duizend vrachtwagenongelukken, waarbij circa 23 doden en 105 ernstig gewonden vallen. Slachtoffers zijn meestal andere weggebruikers. De raad pleit al jaren voor het vroegtijdig opsporen van klapbanden via een doorlopende meting van de bandenspanning en -temperatuur.

Dakarwinnaar 2012 Gerard de Rooy was één van de deelnemers die het detectiesysteem testte. ,,Het bestaat uit sensoren aan de binnenzijde van elke band, die zowel bandenspanning als temperatuur van het loopvlak monitoren. Meten is weten, want met dit systeem zie je het ontstaan van een klapband als het ware aankomen.’’ De Rooy is behalve coureur ook transportondernemer. ,,Hiermee kunnen we hopelijk eindelijk meer grip krijgen op bandenproblemen in het wegverkeer en levens redden.”

Op de Nederlandse wegen is bij pechgevallen met vrachtauto’s volgens de OVV circa 43 procent te herleiden tot de banden, waaronder klapbanden. Bij zulke situaties worden vaak om veiligheidsredenen rijstroken afgezet, waardoor stagnatie in het verkeer optreedt.

,,Door dreigende bandenproblemen bij vrachtauto’s vroegtijdig te signaleren kunnen ongelukken en pechgevallen worden teruggedrongen”, meent ook Joost Sterenborg van TVM. ,,Voortdurende bandencontrole heeft nog meer voordelen: door de juiste bandenspanning wordt brandstof én dus het milieu gespaard.”

Meer nieuws uit frontpage

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.