Nee tegen windmolenpark Haarlemmermeer-Zuid

ANP

ANP

Leander Mascini
Haarlemmermeer

De gemeente Haarlemmermeer en de Stichting Windpark Haarlemermeer-zuid moeten zich er niet zo over verbazen dat de provincie Noord-Holland eerst voorstander was van zo'n groot park en later tegenstander. Volgens de Raad van State, die deze woensdag uitspraak heeft gedaan, kan een overheid tot nieuwe inzichten komen.

Wat de windturbines betreft had de provincie aangevoerd dat die steeds meer maatschappelijke weerstand oproepen, mede doordat ze groter worden en vaker opduiken.

Omdat Noord-Holland van het Rijk nog wel wat extra windenergie moet opwekken, heeft de provincie een gebied aangewezen waar grote turbines goed zijn in te passen: de Wieringermeer. Ook wordt nog gekeken naar plekken voor kleinere parken.

Omdat het gebied in Haarlemmermeer-Zuid tot het nationale landschap Groene Hart behoort wil de provincie dat extra graag ontzien. Dat ze daar eerder wel over wilde praten, valt volgens de Raad van State goed te verklaren.

Openheid

„Inmiddels is er een leidraad die dergelijke landschappen uitsluit”, heet het. Ook vindt het hoogste rechtscollege van het land het behoud van de openheid van het landschap en het verbeteren van de ruimtelijke kwaliteit inderdaad een provinciale aangelegenheid. „Daarbij hebben provinciale staten in redelijkheid in aanmerking kunnen nemen dat windturbines door hun afmetingen en zichtbaarheid op grote afstand een impact op de ruimte in het landelijk gebied hebben.”

In Haarlemmermeer-Zuid zou het, in het gebied ten zuiden van de N207 en ten oosten van de Nieuwerkerkertocht, om zo’n zeventien turbines gaan met hoogtes boven de honderd meter. Hun plekken zouden weer afhangen van de gekozen optie. Na het nodige onderzoek lagen er drie varianten en werden de nodige contracten getekend met grondeigenaren.

Hoe het nu verder moet, durft voorzitter Luit Buurma van de Stichting Windpark Haarlemmermeer-Zuid niet te voorspellen. ,,We beraden ons nu op onze taak’’, laat hij weten. Het kan volgens hem twee totaal verschillende kanten opgaan: opgeven of juist doorgaan.

Voor de laatste optie zou pleiten dat de stichting ’enorm veel kennis en kunde heeft opgebouwd’. Ook vindt Buurma dat het belang van windenergie alleen maar groter is geworden, nu fossiele brandstoffen steeds schaarser worden en Vladimir Poetin ze als machtsmiddel inzet. ,,Ik vraag me ook af of er in het noorden van de provincie zo gemakkelijk ruimte voor gevonden kan worden.’’

Het mooie van zijn burgerinitiatief, waartoe de gemeente in 2006 de aanzet gaf, zou ook zijn dat de omgeving kan meedelen: ,,Bijvoorbeeld op het gebied van educatie. En hoe duurder de energie wordt, hoe winstgevender wind wordt.’’

Aan de andere kant begrijpt hij heel goed dat het een stuk lastiger strijden is geworden nu het Groene Hart ’heilig is verklaard’. Gezien de situatie ter plekke, verbaast hem dat: ,,Het is daar niet echt idyllisch. Door alle snel- en spoorwegen zou je de windmolens niet eens horen. Ook moet je bedenken dat er laatst zes flinke turbines zijn bijgekomen, rond Burgerveen.’’

De gemeente laat de uitspraak ook 'juridisch' bestuderen. Volgens wethouder duurzaamheid John Nederstigt wordt het 'door deze uitspraak niet alleen voor Haarlemmermeer maar voor ook voor de provincie Noord-Holland lastiger om de klimaatdoelstellingen te halen.'

,,Bovendien krijgt de participatiemaatschappij een klap in haar gezicht. Want door deze uitspraak van de Raad van State ontmoedig je inwoners om mee te denken en mee te werken aan gezamenlijke doelstellingen. De eerste de beste keer dat je als inwoner meedenkt en ondernemingslust toont, word je meteen gestraft. Op deze manier verlies je enthousiaste burgers'', aldus de wethouder.

Meer nieuws uit HD

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.