Coffeeshop Hoofddorp mag open, maar is daar nog niet klaar voor

Wessel Mekking
hoofddorp

Eerder hoopte exploitant Marcel Schmidt dat De Groene Gaper op 1 september open zou gaan. ,,Dat gaan we niet halen’’, vertelt de Haarlemse ondernemer. ,,We willen niet gaan jakkeren.’’

De verbouwing verloopt naar wens, maar andere zaken nemen meer tijd in beslag. Zo moeten personeel en security-medewerkers goed worden gescreend, weet Schmidt. ,,Op 1 september opengaan, was een mooi streven, maar het gaat richting 1 oktober’’, is zijn inschatting. Bij De Groene Gaper wordt nog een open dag gehouden.

Coffeeshop De Groene Gaper mag de deuren openen. Tegenstanders van de shop aan de Graftermeerstraat in Hoofddorp hebben bakzeil gehaald bij de bestuursrechter. Zij ziet geen reden de vergunning en de gedoogverklaring voor De Groene Gaper te schorsen.

Tegenstanders van de coffeeshop op bedrijventerrein Hoofddorp-Noord hadden een kort geding aangespannen om de opening te voorkomen. Ze vrezen onder meer dat hun vastgoed in waarde zal dalen. Ook denken ze dat ze parkeergelegenheid verliezen en zijn ze bang voor flinke overlast.

De bestuursrechter ziet echter geen reden om de vergunning en gedoogverklaring te schorsen. Ze realiseert zich dat de komst van een coffeeshop in z’n algemeenheid leidt tot gevoelens van angst en vrees voor overlast.

,,Als aan deze gevoelens van onbehagen zonder meer doorslaggevende betekenis zou moeten worden toegekend, dan zou het landelijk coffeeshopbeleid illusoir worden. De vestiging van een coffeeshop zou dan nergens kunnen plaatsvinden.’’

Aannames

De vrees van de tegenstander van De Groen Gaper ’is vooral gebaseerd op aannames’, aldus de bestuursrechter in haar uitspraak. Ze acht de kans op problemen met de openbare orde op dit moment gering. Volgens haar is genoeg gedaan om aantasting van de openbare orde te voorkomen. De bestuursrechter wijst onder meer op een reeks voorschriften die is opgelegd aan exploitant Marcel Schmidt.

De tegenstanders hadden bij monde van advocaat Dirk Giltay Veth al voor het kort geding aangekondigd een bodemprocedure te gaan voeren. Ze hopen dat de vergunning en gedoogverklaring alsnog worden vernietigd. De zaak zou dienen op donderdag 10 september, maar is verschoven naar donderdag 29 oktober om 10 uur.

'Fouten'

De bestuursrechter heeft een aantal van de punten die de tegenstanders hadden aangedragen niet beoordeeld. Dat is aan de voorzieningrechter, vindt zij. Giltay Veth: ,,Naar veel inhoudelijke punten is niet gekeken.’’

Volgens hem zegt de uitspraak ’niks over de richting van het beroep’. Tijdens de procedure voor een tweede coffeeshop in Haarlemmermeer heeft de gemeente veel fouten gemaakt, aldus de raadsman. Eerder lukte het de advocaat om de coffeeshop in Nieuw-Vennep tegen te houden. Daar kwamen buren in opstand.

Exploitant Schmidt van De Groene Gaper wil niet veel zeggen over de uitspraak, omdat nog een bodemprocedure volgt.

Meer nieuws uit HD

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.