Uitspraken Zandvoorts wethouder Demmers roepen irritatie op

Michel Demmers (midden) bij zijn installatie als wethouder in januari.© Foto United Photos/Remco van der Kruis

Richard Stekelenburg
Zandvoort

Uitlatingen van de Zandvoortse wethouder Michel Demmers (GBZ) over het lekken van geheime informatie door raadsleden zijn fractievoorzitter Joop Berendsen van OPZ in het verkeerde keelgat geschoten. deed zijn uitlatingen zaterdagochtend in een radiotalkshow van lokale omroep Zandvoort FM, waar hij samen met partijgenoot Astrid van der Veld te gast was.

Volgens Berendsen is het zeer ongepast om als wethouder zulke ongefundeerde beschuldigingen te uiten over zaken die zelfs strafbaar zijn.

(Het fragment van Zandvoort FM is onder meer hier te horen)

Tijdens de raadscommissievergadering van dinsdagavond riep hij de wethouder op om de fout te erkennen en zijn excuses te maken. ,,Zo gaan we niet met elkaar om’’, aldus Berendsen.

Demmers vond het echter niet nodig om excuses te maken. In zijn beleving had hij de opmerkingen op persoonlijke titel gemaakt, zo verklaarde hij.

Fragment

Berendsen: ,,Ik heb het fragment een paar keer teruggeluisterd en ik kan niet anders dan concluderen dat hij als wethouder te gast was. Maar zelfs als hij op persoonlijke titel sprak, dan nog gaan dan deze uitspraken te ver. Meneer Demmers ís wethouder en het ging hier nota bene over een onderwerp - het Watertorenplein - waar hij als wethouder verantwoordelijkheid voor draagt.’’

Het gespreksfragment met Demmers, dat op internet terug te luisteren is, wordt door de presentator ingeleid met de woorden ’even terug naar het Watertorenplein met de wethouder’, waarna Demmers de keuzes van hem en het college uiteenzet.

Keuze

Als het gaat over de aanvankelijke keuze van het college om een aantal stukken in het Watertorenplein-dossier geheim te houden, zegt Demmers dan onder meer: ,,GBZ heft met collega-raadsleden in het verleden vaak meegemaakt dat dingen gelekt worden die vertrouwelijk of geheim zijn.’’

Demmers werd in januari als wethouder geïnstalleerd. Tot die tijd was hij deze bestuursperiode fractievoorzitter van oppositiepartij GBZ. D66 en CDA vormden begin dit jaar met GBZ en PvdA een nieuwe coalitie, nadat die met OPZ uit elkaar was gevallen.

Demmers kondigde dinsdagavond aan een uitnodiging van de VVD-afdeling voor een debat ’dan maar’ te zullen weigeren. Berendsen: ,,Nee, mijn oproep was uiteraard niet bedoeld om de wethouder bij publieke debatten weg te houden. Ik wil dat hij zijn rol snapt.’’

Meer nieuws uit Haarlem

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.