Transavia moet vertraging toch compenseren

Transavia moet vertraging toch compenseren

Leontien van Engelen
haarlem

Transavia moet zes passagiers van een vertraagde vlucht naar Turkije alsnog 400 euro schadevergoeding betalen. Dat heeft de rechtbank in Haarlem donderdag bepaald.

Op 23 oktober 2010 liep vlucht HV 847 van Amsterdam naar Antalya 3 uur en 55 minuten vertraging op. Het vliegtuig was al onderweg naar de startbaan, toen een technisch mankement werd geconstateerd en het toestel moest terugkeren naar de gate.

Zes passagiers claimden op grond van Europese regelgeving een schadevergoeding van 400 euro. Transavia weigerde die te betalen. De maatschappij beriep zich op overmacht.

De rechter stelde Transavia in het ongelijk. Dat het mankement zich voordeed nadat het vliegtuig was vrijgegeven om te vertrekken, levert volgens hem geen overmachtsituatie op.

Transavia beraadt zich nog op een eventueel hoger beroep, zei een woordvoerster van de luchtvaartmaatschappij.

EUclaim, een bedrijf dat door consumenten kan worden ingeschakeld voor claims, ziet in het vonnis van de rechter een leidraad voor nog lopende zaken waarbij luchtvaartmaatschappijen een soortgelijk verweer voeren als in deze zaak. EUclaim heeft namens gedupeerde passagiers 600 zaken lopen tegen verscheidene Nederlandse maatschappijen, zei een woordvoerster.

Meer nieuws uit HD

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.