’Coole gast hoor, die Carlsen’

De grote zaal van de Philharmonie was woensdag het domein van de topschakers.© Foto United Photos/Paul Vreeker

Hein ten Berge
Haarlem

Voor een dag mocht Haarlem zich de schaakhoofdstad van Nederland noemen. Of, met een blik op het indrukwekkende contingent internationale grootmeesters, eigenlijk de schaakhoofdstad van de wereld.

Ook bij deze editie van het Tata Steel Chess Tournament wordt er, inmiddels bijna traditiegetrouw, twee keer ’op locatie’ gespeeld. Vorige week was De Kuip aan de beurt en nu streek het gezelschap in de Haarlemse Philharmonie neer.

Zelfs Magnus Carlsen leek heel even onder de indruk van de speellocatie. Bij opkomst op het podium van de grote zaal van de Philharmonie keek de wereldkampioen bewonderend om zich heen.

’Niet verkeerd’, zag je hem denken. Al was het wel een beetje koud. Dat kreeg toernooidirecteur Jeroen van den Berg nog voor de gong had geklonken te horen. Gepokt en gemazeld als Carlsen is, kijkt hij niet meer op van drukke toestanden om zich heen. Na de kroonluchters te hebben bestudeerd keek hij ietwat afwezig naar de tientallen dagjesmensen die hem massaal aanstaarden.

Met diezelfde blik kuierde hij een paar uur eerder door het Frans Hals Museum. Carlsen leek niet bovenmatig geïnteresseerd in de Hollandse meesters. In tegenstelling tot de Armeniër Levon Aronian die er geen genoeg van scheen te krijgen. Schakers zijn net echte mensen. Al zou je dat niet zeggen wanneer ze urenlang verzonken in gedachten achter het bord zitten.

En ook de topschakers zijn van vlees en bloed. Dat bleek in de spelerslounge waar de spelers zich voorbereidden op speelronde nummer tien. Het eind komt in zicht en de spanning wordt voor sommigen ogenschijnlijk wel erg groot. Zo bleef koploper Wesley So geen moment stil op zijn stoel zitten. ’The Kid’ zoals hij in zijn vaderland de Verenigde Staten wordt genoemd stond te popelen om de zaal te betreden. Toen dat moment was aangebroken was So in geen velden of wegen te bekennen. Als laatste betrad hij het podium. Hij moest nog even gebruik maken van het toilet.

Zijn vrouw maakte zich duidelijk minder druk. Onverstoorbaar zat zij zo’n beetje de hele middag in haar kleurboek te werken. Pauwen, fonteinen en de mooiste bloemen werden secuur van kleur voorzien.

Schakers worden nog wel eens van ’autistisch gedrag’ beticht maar dat is volgens Anish Giri een verkeerd beeld. ,,Wij hebben vaste routines en bereiden ons goed voor’’, aldus de in Den Haag woonachtige grootmeester bij zijn eerste bezoek aan Haarlem. ,,Niet iedereen zit erop te wachten om uit zijn vaste ritme te worden gehaald.’’

Strak geregeld

Vandaar dat niet alle schakers staan te springen om de ’thuislocatie’ Wijk aan Zee af en toe te verruilen voor een heel andere speelplek. ,,Maar bij dit toernooi is alles altijd goed en strak geregeld’’, zei Giri. ,,Al vind ik het niet fijn om lang buiten in de kou te moeten staan.’’

Volgens schaker, presentator en journalist Hans Böhm hebben weinig schakers problemen met het spelen ’op verplaatsing’. ,,Maar twee uitstapjes per toernooi is genoeg. Het moet niet te gek worden.’’

Böhm noemt het ’een functioneel experiment dat zijn waarde heeft bewezen’. ,,De locaties worden zorgvuldig uitgekozen. Je moet er niet gek van staan te kijken als er op een gegeven moment ook wordt uitgeweken naar Londen of Berlijn.’’

De tientallen deelnemers aan het schoolschaaktoernooi piepten er ondertussen even tussenuit om bij de grootmeesters te kijken. ,,Coole gast hoor, die Carlsen’’, klonk het fluisterend. Daar viel inderdaad geen speld tussen te krijgen.

Meer nieuws uit Sport Regionaal

Meest gelezen