Metamorfose Dr Schaepmanstraat in Haarlem

haarlem

Wethouder van Doorn trotseerde zaterdag regen en harde windstoten om de vernieuwde Dr. Schaepmanstraat en de bijbehorende fietsstraat te openen. Samen met vestigingsmanager Sandra Roozen van wooncorporatie Pré Wonen fietste hij dwars door het rood-witte lint dat de straat overspande.

Na een grondige renovatie lijkt de Dr. Schaepmanstraat in niets meer op de verloederde straat van weleer: keurige appartementen en kleine eikenboompjes prijken langs de schone straat, waar dankzij een inpandige garage nauwelijks blik op staat.

De aanzet voor de grootschalige sloop en nieuwbouw werd gegeven op een informatie-avond zo’n acht jaar geleden, vertelt Sandra Roozen. ,,Buurtbewoners vonden dat we iets moesten doen tegen de overlast van drugsdealers, de burenruzies, de slechte staat van de woningen en de vervuiling”, memoreert ze. ‘En de schietpartijen’, voegt een van de aanwezigen fijntjes toe.

De Schaepmanstraat, die veel gebruikt werd als sluiproute, veranderde in een fietsstraat. De 144 verouderde portieketageflats maakten plaats voor 37 eengezinswoningen en 44 ruime appartementen. ,,Door de mix van huur- en koophuizen is de bevolkingssamenstelling veranderd”, verklaart Roozen. De muur van het nieuwe complex werd door de bewoners gezamenlijk beschilderd en een actieve bewonerscommissie houdt de corporatie scherp. Omdat met de renovatie ook de ons-kent-ons-sfeer van de straat verdween, grijpen veel bewoners het openingsfeest van zaterdag met beide handen aan om hun buurtgenoten een beetje te leren kennen. Er is muziek, er zijn hapjes, in de parkeergarage wordt druk gesjoeld. Kinderen voetballen en fietsen rondjes, laten schorpioen-tattoos zetten of een teckel vouwen van langwerpige ballonnen.

Hoewel de metamorfose van de straat als een groot succes gezien wordt, is nog niet alles perfect, vertellen bewoners. Zo is er geen fietsenstalling en worden veel rijwielen her en der tegen de muur gekwakt.. En omdat er ruim een jaar na de oplevering nóg geen afvalcontainers zijn, moeten bewoners hun vuilnis bewaren op hun kleine balkonnetje, met alle overlast van dien: stank, een muizenplaag, en afval op straat.

Meer nieuws uit Haarlem

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.