Cornelis van Noorde neemt kijker mee naar 18e eeuw

Cornelis van Noorde, 'Brouwersvaart', aquarel 1776, eigendom Noord-Hollands Archief

Haarlem

De Haarlemse kunstenaar Cornelis van Noorde (1731-1795) was een man van het nieuws: Veranderde het stadsgezicht door sloop of nieuwbouw, Cornelis legde het vast. Spoelde er een potvis aan, dan haastte Van Noorde zich naar het strand.

In de gigantische collectie beeldmateriaal van Het Noord-Hollands Archief bevinden zich maar liefst 1100 werken van Cornelis van Noorde: 250 tekeningen, 100 schetsen en 750 stuks grafiek. Niet verwonderlijk om zoveel werk in bezit te hebben van een tekenaar, graficus en aquarellist die in zijn tijd dé topografisch kunstenaar van Haarlem was. Rond 1725 kende elke stad wel zo’n chroniqueur die met tekenstift ter verheerlijking en vermaak de eigen omgeving vastlegde, maar Van Noorde mag echt een meester genoemd worden.

Begrijpelijk dat Frans Tames, oud-conservator van de topografisch-historische beeldcollectie van het Noord-Hollands Archief, de wens koesterde nog eens een expositie aan Van Noorde te wijden. Die wens is in het jaar van zijn vertrek gerealiseerd. In de Janskerk is deze zomer de tentoonstelling ‘Blik op Haarlem, de tekeningen en prenten van Cornelis van Noorde’ te zien.Noord-Hollands Archief, Jansstraat 40. Te zien t/m 11 sept. www.noord-hollandsarchief.nl

Meer nieuws uit frontpage

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.