Veel belangstelling voor opgeknapte flats aan de Delftlaan tijdens Dag van de Bouw

Annemieke Windt
Haarlem

Niet slopen en nieuw bouwen, maar de bestaande flatgebouwen opknappen. Volgens Monique Kwak van woningcorporatie Ymere was dat een logische keuze aan de Delftlaan en P.C. Boutensstraat.

,,Het gaat erom dat we met het opknappen van de bestaande woningen betaalbare woningen voor mensen binnen bereik houden”, legt ze uit tijdens een rondleiding op de Dag van de Bouw. Belangstellenden en mogelijke nieuwe bewoners konden een bezoekje brengen aan het project, waarbij 120 woningen uit de jaren zestig weer klaargemaakt worden voor nog eens 25 jaar.

Opknappen heeft volgens haar nog een paar voordelen, want de investering is voor de woningcorporatie veel lager dan bij nieuwbouw en de dichtheid aan woningen blijft behouden. Zou Ymere op dezelfde plek nieuwe woningen neer zetten, dan zouden er minder en duurdere woningen voor terugkomen. Een deel van de woningen wordt verkocht en een deel blijft sociale huur. De huidige bewoners kunnen terugkeren en ook bewoners van het complex van Pré Wonen iets verderop in de straat hebben voorrang op een woning.

Bij de opknapbeurt krijgen de appartementencomplexen een nieuwe uitstraling. Bewoners van de bel etage krijgen vanuit hun keuken een trap naar een eigen stuk binnentuin. De overige ruimte in de tuin is voor de andere bewoners. De keuken is na de renovatie ook een flink stuk groter geworden. ,,Mensen hadden eerst een logia, een kleine buitenruimte, waar ze meestal alleen hun afvalemmers neer konden zetten. Door de keuken groter te maken, hebben ze nu bijvoorbeeld ruimte voor een ontbijthoekje.”

Volgens Kwak en Priya Budhoo van aannemer Era Contour is bij de opknapbeurt steeds gekeken wat binnen een woning logisch was. Niet alles hoeft te worden vernieuwd. Zo worden binnendeuren die nog goed zijn niet vervangen. Wel zijn de woningen geïsoleerd en voldoen ze volgens Budhoo minimaal aan energielabel B. Door zuinig om te gaan met het geld, houdt Ymere meer over voor andere projecten, aldus Kwak. ,,We hebben toch minder budget dan in het verleden.”

Meer nieuws uit Haarlem

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.