Bewegend Verleden: HBS Haarlem, 1924 [video]

Haarlem

Haarlems Dagblad en Noordhollands Archief presenteren iedere maand een bijzonder historisch filmpje. Deze maand: begin van het eerste lesuur van de eerste Hogere Burgerschool (HBS) in Haarlem, 1924.

Het is een bijzonder jaar voor de HBS aan de Zijlvest. De school viert namelijk dat jaar haar 60-jarig jubileum. In het filmpje zonder geluid zien we hoe leerlingen de poort binnengaan voor hun lessen. Kousen tot aan de knieën, korte broek hoog opgetrokken, jasjes en stropdasjes.

(Een langere versie van deze video ziet u hier)

De directeur en de leraren mogen via de voordeur, hun fiets de trappen op zeulend. Veel leraren dragen keurige hoeden.

Het jubileum werd zeker gevierd, vooral omdat het 50-jarige jubileum (in 1914) niet doorging. ,,De oorlog was pas uitgebarsten, de hoofden stonden er niet naar”, schrijft Haarlems Dagblad in juni 1924. Voor het 60-jarige feestje werd een speciale feestcommissie gevormd.

(Lees hier eerdere afleveringen van Bewegend Verleden)

Haarlems Dagblad ging op bezoek bij dr. L.C. Poot, een van de leerlingen die in 1864 het eerste leerjaar meemaakten. ,,Altijd zijn er bij het onderwijs in Haarlem veel knappe menschen geweest. Het middelbare onderwijs in Haarlem had een groote reputatie: in mijn H.B.S. jaren kwamen hier veel jongens uit andere provinciën, familiën vestigden zich hier om her onderwijs. En dat is nóg zoo”, aldus de 71-jarige.

Bewegend Verleden: HBS Haarlem, 1924 [video]

Haarlems Dagblad pakte in september groots uit over het jubileum, met diverse verhalen over zeker twee pagina’s. Met een verhaal over de fameuze Openluchtdag van de HBS aande Spanjaardslaan waar honderden leerlingen meededen aan dans en sport en herinneringen van oud-leerlingen.

Een van hen herinnert zich de Duitse leraar Obermüller. ,,Hij kwam soms snuivend de klas binnen. En dan klonk het, langzaam en dreigend: D’r. Heeft-er. Weer. Een. G e r ó ó k t. Daarna ging hij op onderzoek uit, de banken langs en als hij dan rook wie het rookverbod had overtreden, kreeg de zondaar een ongemakkelijken stomp of draai om z’n ooren en bij moest de klas uit! Dat gaat in onze dagen allemaal anders!”

Meer nieuws uit Haarlem

Ombudsman

Ombudsmannen Durk Geertsma & Ed Brouwer springen in de bres voor de consument.