Kledingwinkeltje in Bornholm van start

Bart Boele
Hoofddorp

Ze wilde het al veel langer, maar nu is het Christien Bos gelukt: een tweedehandskledingwinkeltje in verpleeghuis Bornholm.

Gewoon, omdat het leuk is, maar ook omdat er veel behoefte aan is en de opbrengst ten goede komt aan de bewoners van Bornholm. Woensdag 1 februari is de officiële opening door een bewoonster.

Bos werkt al 25 jaar bij Bornholm en sinds ze aan de lentemarkt van het verpleeghuis meedoet, ruikt ze handel. „We hebben er een keer gestaan met rommeltjes en een keer met sieraden. Dat liep hartstikke goed. Acht jaar geleden begonnen we met kleding en de belangstelling daarvoor bleek ook heel erg groot te zijn”, vertelt Bos.

Vandaar het idee om een winkeltje op te zetten in het verpleeghuis. Maar de initiatiefnemers van cadeauwinkel Ateljee waren Bos net te snel af. Zij zitten alweer een tijdje in een echt winkeltje meteen links bij de ingang van Bornholm.

Ontvangsthal

Nu, tijdens de renovatie van het veertig jaar oude Bornholm-gebouw, grijpen de vrijwilligers hun kans. Ze hebben de beschikking gekregen over een kamertje dat aan de centrale ontvangsthal van het verpleeghuis grenst. Hun initiatief krijgt alle medewerking van de enthousiaste Bornholm-directie.

De vijf vrijwilligers die het winkeltje gaan runnen, zijn personeelsleden van Bornholm. De kledinghandel doen ze in hun vrije tijd en die uren rekenen ze niet. De opbrengst van de verkopen gaat naar activiteiten voor bewoners en bezoekers van het verpleeghuis.

„Mensen kijken uit naar ons winkeltje”, zegt Bos, terwijl ze kleding in rekken en op pasfiguren hangt. „Op de gang vragen ze ’Stien wanneer ga je open? Ik heb een nieuwe jas nodig’.”

De vrijwilligers hebben een voorraad kleding van de lentemarkt overgehouden, maar hopen dat er ’verse aanvoer’ blijft komen. Alle donaties komen ten goede aan het goede doel.

Veel kost de kleding in het nog naamloze kledingwinkeltje niet. „Vijf euro is al veel geld hier”, zegt Bos. Zo doet ze het op de lentemarkt ook „en dan heb je aan het eind van de dag 450 of soms 500 euro in kas. We hebben nu in de voorverkoop al voor honderd euro omgezet”, vertelt ze enthousiast.

De openingstijden zijn voorlopig beperkt tot woensdag- en vrijdagmiddag van 14 tot 16 uur.

Bos: „Ik werk 32 uur in de week en ben mantelzorger, dus veel tijd is er niet over. Samen met de andere vrijwilligers beginnen we met deze tijden. We hopen ook in het weekeinde open te kunnen gaan. En we hopen dat er mensen uit de buurt langskomen. Een verpleeghuis is, anders dan veel mensen denken, niet eng. Iedereen kan hier elke dag gewoon binnenlopen.”

Meer nieuws uit HD

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.