Vlag uit

1 / 2
Paul van der Kooij

Het is wel even anders aankomen bij hét zorgcentrum van Zwanenburg. Hingen woensdag nog spandoeken met de tekst ’Eigen Haard moet blijven’ tussen de vlaggenmasten, deze donderdagochtend wil Willem van der Tol van de cliëntenraad daar net de driekleur hijsen. Plus de vlag van zorgorganisatie Amstelring.

De eerste handeling zet deze reporter nog op de foto, maar als hij een flinke lading ballonnen naar de feestzaal ziet ’lopen’, glipt hij graag mee naar binnen. Hier wordt geschiedenis geschreven. In een land waar de gedwongen verhuizing van bejaarden steeds vaker als een gegeven wordt gepresenteerd - met groeiend onbegrip - is een oplossing gevonden. Er wordt verbouwd en geen bewoner hoeft weg.

Amstelring-topman Ivo van der Klei is daar trots op. Hij weet dat sommigen eerder duidelijkheid van zijn organisatie hadden gewild, maar legt de bal graag bij de overheid. Als die met onduidelijke spelregels komt - waardoor een zorgverzekeraar niet weet of ook voor bewoners nog worden betaald die volgens de nieuwe regels geen recht op een plek meer hebben - is het moeilijk een verbouwing rond te krijgen. Gelukkig is die duidelijkheid er inmiddels wel en bleek goed overleg wonderen te doen. Is het ook voor elders een recept? Als een huis echt versleten is, wordt het lastig. Maar anders? Een Eigen Haard is goud waard.

Meer nieuws uit HD

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.