Conflict tussen KLM en piloten loopt op

Yteke de Jong
Schiphol

Het conflict tussen luchtvaartmaatschappij KLM en de piloten over het zomerverlof staat op scherp.

De Vereniging Nederlandse Verkeersvliegers (VNV) beraadt zich op juridische stappen nu KLM de roosters eenzijdig heeft gewijzigd, zo blijkt donderdag uit een interne nieuwsbrief van de (VNV).

Er zijn te weinig vliegers aangenomen in de afgelopen tijd, waardoor er krapte is ontstaan. De piloten moeten verlof inleveren, zodat de operatie kan blijven doorgaan.

"KLM drukt door. Dat vinden we onacceptabel en leidt tot een conflict", zo stelt voorzitter Arthur van den Hudding in de brief. De luchtvaartmaatschappij heeft een drukke zomer voor de boeg, omdat KLM stevig gegroeid is.

Ingewijden bevestigen tegenover De Telegraaf dat KLM te laat is begonnen met de omscholing van piloten. Het is onduidelijk wat de gevolgen zijn voor de zomervakantie.

De VNV roept vliegers terughoudend te zijn om zich extra in te zetten. "Voor het vierde jaar op een rij heeft KLM een crewprobleem gecreëerd. Dit is het probleem van KLM en niet van de vlieger", aldus Van den Hudding.

De luchtvaartmaatschappij stelde eerder in een reactie dat er geen sprake is van een tekort, maar krapte. Ieder jaar wordt van vliegers gevraagd om in de zomer meer te werken, aldus een woordvoerder.

Vorig jaar zomer had het grondpersoneel een conflict met KLM. De rechter kwam er toen aan te pas, door acties in de zomermaanden te verbieden. Vorig jaar lag de KLM-directie ook al overhoop met de piloten over de bijstorting in de pensioenpot.

Meer nieuws uit HD

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.