Laatste kans voor Rijsenhouter na heling damesfiets

Wessel Mekking
Rijsenhout

Een 19-jarige Rijsenhouter kreeg vrijdag van de politierechter zijn allerlaatste kans. Hij hoeft de cel niet in. De man moet vanwege het verkopen van een gestolen damesfiets een boete van 450 euro betalen. Ook dient hij een werkstraf van twintig uur, die hij eerder voorwaardelijk opgelegd kreeg, uit te voeren.

De Rijsenhouter hing ook een gevangenisstraf van twee maanden boven het hoofd. Die voorwaardelijke celstraf werd hem in september opgelegd vanwege een diefstal en overtreding van de wegenverkeerswet. Omdat de rechter de hoop heeft dat de tiener z’n leven alsnog een positieve wending kan geven, hoeft hij niet de cel in.

Op 1 november verkocht de Rijsenhouter voor negentig euro een fiets aan Used Products in Hoofddorp. Het rijwiel was eerder die dag gestolen in de buurt waar de Rijsenhouter woont. De 19-jarige verklaarde dat een kennis, van wie-ie de achternaam niet wist, hem had aangezet tot de verkoop. ,,Ik dacht dat het goed zat.’’ Maar dat was dus niet zo.

Volgens z’n advocaat had de tiener ’vreselijk veel spijt’. ,,Hij weet dat hij zijn ouders hier veel verdriet mee heeft gedaan’’, aldus de raadsvrouw. ,,Zij houden hem nu kort. Hij heeft straf gekregen, moest z’n telefoon inleveren en heeft strakke tijden meegekregen.’’ Ook heeft de tiener een baantje en heeft-ie gebroken met z’n oude vriendenkring. Daarnaast wil hij weer naar school, vertelde hij vrijdag voor de rechtbank. ,,Mijn cliënt wil z’n leven veranderen’’, aldus zijn raadsvrouw. De advocaat hoopte op een lagere boete dan de officier van justitie had geëist, omdat haar cliënt het niet breed heeft.

Daar ging de politierechter niet in mee. Wel mag hij de boete van 450 euro betalen in negen maandelijkse termijnen. De verdachte had kunnen weten dat de fiets was gestolen, vond de rechter. Als hij deze al niet zelf had gestolen.

,,Ik hoop dat u voldoende waarschuwingen heeft gekregen’’, sprak de politierechter tot de verdachte. ,,Ik ben veranderd’’, reageerde de Rijsenhouter.

Meer nieuws uit HD

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.