Rob Cordemans op dreef voor honkbalploeg

Rob Cordemans was zaterdag uitstekend op dreef voor Oranje. Foto United Photos/Rob van Wieringen

Monne Reitsma
Haarlem

Van no-hitter naar bijna no-hitter. Zo snel kan het gaan in een weekeinde. Zaterdag kwam Nederland tegen de Verenigde Staten (3-0 verlies) tot geen enkele honkslag. Gisteren stonden de Nederlandse werpers zelf tot in de negende inning geen honkslagen toe. Taiwan werd met 6-3 verslagen.

Bondscoach Steve Janssen was blij dat hij eindelijk wedstrijden met zijn ploeg kon spelen. ,,We hebben lang genoegd getraind en het werd hoog tijd dat we wedstrijden kregen.’’ Al was de nationale Amerikaanse college-ploeg niet de lekkerste tegenstander om tegen te beginnen. De vier door de Amerikanen gebruikte werpers gooiden de ballen dusdanig hard dat de Nederlandse slagploeg er geen vat op kreeg. ,,Die jongens gooiden met snelheden die in de hoofdklasse niet benaderd worden. Daarnaast maakten we in het slagperk niet de benodigde aanpassingen en dat brak ons uiteindelijk op. Al wil ik absoluut niets af doen aan de prestaties van die werpers.’’

Cordemans

Ondanks de onmacht van de Nederlandse slagploeg was er zaterdag toch acht innings lang sprake van een wedstrijd. Want routinier Rob Cordemans deed nauwelijks onder voor zijn collega’s. Hij kreeg slechts drie hits tegen waardoor het 0-0 bleef. Pas in de negende inning sloegen de Amerikanen toe op de als international debuterende Kevin Kelly. De werper van Neptunus kreeg zes slagmensen tegenover zich. Drie van hen sloegen een honkslag en één kreeg vier wijd. Het leverde een 3-0 nederlaag op.

Gisteren herstelde Nederland zich prima tegen Taiwan. Al in de eerste inning was een tweehonkslag van Gianison Boekhoudt goed voor twee punten. Na tweemaal schijn van de Aziatische werper kon Boekhoudt zelf ook nog scoren. Twee innings later leverde een hit van Bas de Jong en een opofferingsslag van Boekhoudt nog eens twee punten op. Taiwan stelde daar in de tweede slagbeurt een run tegenover terwijl Oranje de stand in de zevende inning op 6-1 wist te brengen. In de gelijkmakende slagbeurt wankelde starter Diegomar Markwell door twee Nederlandse veldfouten. Taiwan profiteerde uiteindelijk een keer.

Keuze

Maar het bracht Janssen voor een lastige keuze. Markwell had namelijk nog geen enkele honkslag tegen gekregen en een no-hitter gooien is niet iedereen gegeven. ,,Natuurlijk was ik me dat bewust, maar met oog op het aantal door hem gegooide ballen (98) en het feit dat ik hem later in de week ook nog wil gebruiken bracht mij tot het besluit om hem in de achtste slagbeurt te vervangen.’’

Daardoor was alleen een gecombineerde no-hitter nog mogelijk. Mike Bolsenbroek hield deze in de achtste inning in stand. Berry van Driel echter niet. De eerste man in de negende inning ging nog uit, maar daarna sloeg Chih-Chieh Su de eerste homerun van het toernooi op de werper van Neptunus. De Taiwanezen kwamen daarna tot nog eens drie hits, maar die leverden geen punten op waardoor Nederland de eerste zege van het toernooi kon bijschrijven. ,,Ik hoop dat we die lijn vanavond door kunnen trekken tegen Japan’’, aldus Janssen.

Meer nieuws uit Sport

Meest gelezen