Groen licht voor dorpsmuseum op eigen benen

Richard Stekelenburg
Zandvoort

Het Zandvoorts Museum gaat vanaf komend jaar op eigen benen verder. Een ruime meerderheid van de gemeenteraad in Zandvoort gaf daarvoor dinsdagavond laat het definitieve groene licht.

De verzelfstandiging van het dorpsmuseum is al een paar jaar onderwerp van discussie in Zandvoort. Het idee is dat dat de weg vrij maakt voor het museum om zelf fondsen aan te schrijven voor geld, en daarmee de eigen mogelijkheden te vergroten.

Met de verzelfstandiging zullen de banden met de gemeente allerminst helemaal worden doorgesneden. De komende vier jaar mag het volgens de voorstellen ban B en W rekenen p 125.000 euro aan gemeentelijke subsidie. Vervolgens zal uit een evaluatie moeten blijken hoe de subsidierelatie er voor de jaren eruit moet zien.

PvdA’er Gert Toonen is daar kritisch over. ,,We raken de grip op het museum kwijt, maar we blijven wel betalen’’, is zijn conclusie. Hij en andere criticasters missen in de afspraken rond de privatisering de prikkel voor het museum om daadwerkelijk op zoek te gaan naar andere inkomstenbronnen.

Volgens wethouder Gert-Jan Bluijs (CDA) is dat een verkeerde voorstelling van zake. Het nu vastgestelde subsidiebedrag is al vele malen lager dan in de oorspronkelijke opzet van de plannen het geval was. ,,We hebben die prikkel er dus wel degelijk ingebouwd.’’

Het voorstel van D66-raadslid Laura van der Plas om het evaluatiemoment over de subsidierelatie wat eerder laten plaatsvinden, vond gehoor bij de wethouder: ,,Dat lijkt me geen probleem.’’

Meer nieuws uit Haarlem

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.