‘Circus Herman Renz blijft zich vernieuwen’

Pat Clarrison verzorgt hondencomedy tijdens de show 'World of Wonders' van Circus Herman Renz.

Spreekstalmeester Mathijs te Kiefte bij het circus in aanbouw.

1 / 2
Wessel Mekking
hoofddorp

Met zeventig man en vrouw zijn ze maandagochtend neergestreken op het terrein tussen Paviljoenlaan en Drie Merenweg (N205). Vanavond verwelkomt Circus Herman Renz om 20 uur in Hoofddorp weer het ’hooggeëerd publiek’.

De opbouwploeg werkt zich maandagmiddag in het zweet om de klassieke circustenten neer te zetten en alles op tijd in orde te maken voor de eerste voorstelling van vanavond. De pakweg twintig mannen komen uit Roemenië, Polen en Bulgarije, vertelt spreekstalmeester, pr-man én producent van het circus Mathijs te Kiefte. ,,Nederlanders willen dit werk niet doen’’, weet hij. Niet iedereen ziet het zitten om zeven dagen per week en op feestdagen op pad te zijn met het circus en ook bij harde wind of hitte een tent neer te zetten.

Zelf wist hij het als kleine jongen al; Te Kiefte (28) moest en zou de circuswereld in. ,,Ik wilde alles doen om erbij te komen’’, vertelt-ie in het circuskantoor. Te Kiefte volgde de Theaterschool en kwam in 2009 bij Herman Renz terecht. De gouden circustijden heeft hij nooit meegemaakt. ,,Vroeger liep het hele dorp uit als het circus kwam, toen was het een van de weinige vormen van vermaak. Dat is verleden tijd’’, realiseert Te Kiefte zich.

Tegenwoordig moet een circus zich blijven vernieuwen, weet hij. Herman Renz haalt artiesten uit heel Europa en zelfs uit andere werelddelen om te blijven trekken. ,,Elk jaar hebben wij een compleet ander spektakel. We halen internationale topacts voor één jaar naar Nederland.’’ Te Kiefte noemt de Engelse Pat Clarrison met z’n hondencomedy, de Franse illusionist Vincent Vignaud en Geoffrey Berhault met dubbele strakke draad.

Noem zijn circus alsjeblieft geen Circus Renz, benadrukt Te Kiefte. Het gaat om Circus Herman Renz. Die voornaam is belangrijk, omdat het circus soms verward wordt met de Duitse circussen Renz Berlin en Renz International, die ook door Nederland trekken. ,,Die circussen misbruiken de naam Renz’’, stelt Te Kiefte. Bij Renz International mishandelde een, inmiddels ontslagen, medewerker onlangs een olifant. Een filmpje dook in juni op op internet. ,,Ik ben twee dagen bezig geweest om uit de wereld te helpen dat dat ons circus was.’’ Ook waren de virtuele bedreigingen niet van de lucht. ,,Wij hebben niet eens olifanten.’’ De enige dieren die bij Herman Renz hun opwachting maken, zijn, naast de honden, lama’s en Friese hengsten.

Circus Herman Renz staat tot en met zondag in Hoofddorp met de show World of Wonders. Meer informatie: www.hermanrenz.nl.

Meer nieuws uit HD

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.