Blitz **

Patrick van den Hurk

Veertig jaar geleden veroorzaakten Clint Eastwood en regisseur Don Siegel ophef met 'Dirty Harry', waarin Clint als politieman in San Francisco alle regels aan zijn laars lapt om een psychopaat uit te schakelen.

Regie: Elliott Lester. Met: Jason Statham, Paddy Considine, Aiden Gillen, Zawe AshtonDe omstreden film werd een enorme hit, en kreeg zoveel navolging dat de politieman zonder beroepsethiek een cliché werd. In 'Blitz' geeft de Britse actiester Jason Statham in Londen een rondje boevenrammen ten beste, maar de verplaatsing naar Brits werkterrein kan niet verhullen dat de film een herhaling van zetten is.

Het scenario werd geschreven door Nathan Parker, die met Duncan Jones* science fiction film 'Moon' sterk debuteerde. Zijn blauwdruk voor 'Blitz' getuigt van een worsteling met het gelijknamige boek van Ken Bruen, die zeven romans rond de door Statham vertolkte detective Tom Brant schreef.

'Blitz' was het vierde boek in de serie. Parker handhaaft personages die in de filmplot nauwelijks een rol spelen, en daardoor vooral voor oponthoud zorgen.

Het maakt 'Blitz' tot een onbevredigend Statham-vehikel, dat veel weg heeft van een willekeurige aflevering uit een tv-serie, ook omdat regisseur Elliott Lester geen bijzondere stilistische vaardigheden aan de dag legt. Als cynische rouwdouwer neemt Statham het op tegen een verknipte moordenaar die agenten omlegt, en moet hij zich de bemoeienis van een nieuwe partner laten welgevallen.

De door Paddy Considine vertolkte collega is openlijk homoseksueel in een machomilieu, maar buiten de obligate homofobe grapjes wordt er weinig met dat gegeven gedaan. Het beste aan 'Blitz' is de sterke psychopatenrol van Aiden Gillen, die in de Amerikaanse tv-serie 'The wire' de rol van jurist annex burgemeester Tommy Carcetti speelde.

Voor de moordenaar die zichzelf The Blitz noemt lijkt hij goed naar Sex Pistol Sid Vicious te hebben gekeken.

Bart van der Put

Meer nieuws uit frontpage

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.