Vragen CDA Hillegom over Polen die definitief blijven

Sjaak Smakman
Hillegom

Hoe gaat het met de inburgering van vluchtelingen en - met name - van het toenemende aantal Polen dat besluit om zich definitief in Nederland te vestigen, wil het Hillegomse CDA weten.

Volgens fractievoorzitter Karin Hoekstra hebben haar partij geen verontrustende geluiden bereikt, maar zijn er wel twee aanleidingen voor de uitgebreide serie vragen die het CDA aan het college heeft gesteld. De eerste is het nieuws van een paar weken geleden dat het met de inburgering een sinds het leren van Nederlands een eigen verantwoordelijkheid is geworden. De tweede aanleiding is een recent werkbezoek aan Kreda, de vrijwilligersorganisatie die zich in de Bollenstreek speciaal inzet voor de inburgering van Poolse arbeidsmigranten.

Steeds meer Polen kiezen ervoor om in Nederland te blijven, hoorde het CDA daar. Op de Hillegomse basisscholen zitten inmiddels al zo’n vijftig Poolse kinderen. ,,Maar hoe gaat dat bijvoorbeeld met het leren van de Nederlandse taal? En voor zowel vluchtelingen als voor arbeidsmigranten geldt dat ze toch ook uit een andere cultuur komen met andere gewoonten’’, aldus Hoekstra. Het CDA wil verder onder meer weten of nieuwkomers er in slagen om werk te vinden en of en hoe kinderen (kunnen) deelnemen aan sport en cultuur.

Hillegom heeft de afgelopen jaren zestig tot zeventig vluchtelingen per jaar opgevangen, met name uit Syrië. Sinds het vluchtelingenakkoord tussen Turkije en de EU is dat enorm teruggelopen. Dit jaar zijn dat er maar tien , zei burgemeester Arie van Erk deze week.

Meer nieuws uit Haarlem

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.