Haarlem voorbeeld regulering wiethandel

Jacob van der Meulen
Haarlem

In Haarlem is de afgelopen jaren al veel werk verzet in het onder controle brengen van de wiet-handel en het -gebruik. ,,Dit is dé plek om met een experiment ook de wietteelt te gaan reguleren'', is de overtuiging van Nol van Schaik, 25 jaar coffeeshophouder en al die tijd al pleitbezorger voor decriminalisering van de productie en de handel.

Tot het moment dat de politie en justitie de strijd tegen de wietteelt opende, waren de verhoudingen tussen kwekers en de coffeeshops helder. Nol van Schaik: ,,Elk vrijdag kwamen ze bij de coffeeshops langs voor een presentatie van hun producten. Kwekers waren toen ook meestal gebruikers en ze hadden er dus een pesthekel aan om pesticiden in de teelt te gebruiken. Nu ken ik de kwekers niet meer en moet je maar afwachten waar ze mee komen. Ik mag geen direct contact met ze onderhouden omdat ik dan leiding geef aan een criminele organisatie. De hele dag ben je bezig om via allerlei kanalen en collega's aan wiet te komen. Vervolgens ben je druk bezig om de door criminelen zwaar vervuilde wiet er door testen uit te halen. Terwijl het allemaal echt anders kan.''

Kweekkasten

Ruim vijftien jaar geleden plaatsten diverse coffeeshops, waaronder die van Van Schaik, kweekkasten bij thuiskwekers. Op het hoogtepunt stonden er in Haarlem op tweehonderd adressen kasten waarin met twee lampen op een biologische wijze wiet werd gekweekt. Een veilig systeem dat de laatste jaren verder is geperfectioneerd met automatische blusinstallaties en led-lampjes. Van Schaik: ,,Maar door de jacht van politie op de wietteelt zijn er veel minder thuiskwekers. Dat levert op de markt een hoop vervuilde en inmiddels bijna onbetaalbare wiet op. Het contact met de kwekers is er niet meer. We hebben het niet meer over de kwaliteit. De onderlinge loyaliteit is verdwenen.''

Biertjes

De coffeeshophouder heeft berekend dat om de consumentenmarkt te bedienen de zestien Haarlemse coffeeshops jaarlijks 3000 tot 3500 kilo wiet nodig hebben. Die kunnen worden geproduceerd met een methode die afgeleid is van de kweekkasten. ,,Met acht units, bijvoorbeeld halve zeecontainers, ben je al een eind op weg. De teelt moet volledig biologisch en volgens protocol plaatshebben. De kwaliteit is dan gegarandeerd. Als dat allemaal zo gebeurt hoeven wij bij de eindprodukten alleen nog de werkzame stof THC te bepalen. De een wil wat sterker, de ander wat lichter. Net als met de biertjes in de Jopenkerk.''

Riskant

Grote centrale kwekerijen, zoals bijvoorbeeld onder gemeentelijk toezicht in de Stadskweektuin, zijn volgens de kenners uit den boze. ,,Het steekt heel nauw in de teelt'', legt een bezoeker van coffeeshop Willy Wortel aan de Koudenhorn uit. ,,Je moet op kleine schaal werken en het klimaat goed reguleren. Biologische teelt eist dat. Dan kun je lieveheersbeestjes inzetten tegen bladluis en nematoden tegen varenvliegjes. Grootschalige teelt is ook veel te riskant. Als ziekten uitbreken moet je grote partijen weggooien.''

Regulering van de teelt zal niet alleen de kwaliteit maar ook de prijs in de coffeeshops sterk gaan beïnvloeden, zo is de verwachting in de handel. Nu ligt de prijs per gram tussen de 9 en 14 euro. Dat kan veertig tot vijftig procent goedkoper, stelt Van Schaik.

Keurmerk

In het rapport Het failliet van het gedogen, op weg naar de cannabiswet wordt uitvoerig aandacht besteed aan het cannabisbeleid dat Haarlem voert. Daar maakt onder andere het verlenen van keurmerken aan de coffeeshops een belangrijk deel van uit. De Haarlemse coffeeshops kwamen zelf met het idee voor het keurmerk, waarmee ze de invoering van verplichte wietpas voor bezoekers wilden voorkomen. Sinds kort hebben allee zestien coffeeshops in Haarlem een keurmerk. Het keurmerk is het resultaat van de samenwerking tussen de coffeeshops, de stichting Drugsbeleid, de GGD en de Stichting Mediwiet. De gemeente verleent de keurmerken. Keurmerkcoffeeshops voeren een deurbeleid en verkopen niet aan minderjarigen, ze geven voorlichting hoe sterk de wiet is en wijzen op verslavingsgevaar. Personeel wordt getraind in omgaan met agressie, overvallen, productkennis en op hygiëne met betrekking tot afval enzovoorts. De eigenaren van coffeeshops worden gescreend door justitie.

Meer nieuws uit Haarlem

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.