Premium

’Bij Circuit Run komt alles samen’

’Bij Circuit Run komt alles samen’
René Wit: ,Ik hoop zeker op een Max-effect.’’
© Foto United Photos/Toussaint Kluiters
Zandvoort

Duizenden lopers komen zondag in Zandvoort hun krachten meten op het circuit waar normaal autoraces worden gehouden.

Record na record werd afgelopen tien jaar verbroken. De Zandvoort Circuit Run stond na de eerste editie in 2008 meteen op de kaart met ruim negenduizend deelnemers. Het was voor organisatiebureau Le Champion het vierde succesnummer naast de Dam tot Damloop, de Egmond Halve Marathon en de Amsterdam Marathon.

Afwisselend

Voor René Wit is het ook de tiende keer dat hij het ’Circuit’ mee maakt. Op de vraag waar het succes vandaan komt, duurt het antwoord niet lang. „Het is het meest afwisselende parcours van Nederland. Nergens ren je over een circuit, een strand en door een dorp. Bij de Circuit Run komt alles samen”, aldus Wit.

Wit hoopt dat de populariteit van Max Verstappen de belangstelling voor het evenement positief beïnvloed. „Ik hoop zeker op een Max-effect. Zeker in het weekeinde dat het Formule 1-seizoen van start gaat in Australië, wil je toch een keer hebben gelopen op de plek waar de bolides met meer dan driehonderd kilometer per uur langs je heen scheuren.”

Regen

Voor de eindverantwoordelijke heeft het evenement nog een extra lading. „Zandvoort is het begin van het voorjaar. Het einde van de koude-periode. Zo voelt het tenminste voor mij altijd. Het is vaak lekker weer, hoewel we ook een editie met vreselijke regen hebben gehad. We gaan voor dit jaar gewoon weer uit van een weekendje zon, zee en strand.”

De Circuit Run is meer dan een hardloopwedstrijd. Net als bij de Dam tot Damloop en Amsterdam Marathon is er in Zandvoort ook een wandel- en een fietstocht: de 30 van Zandvoort en de Omloop van Zandvoort. „Voor ons is het niet meer dan logisch. Binnen onze organisatie zijn het de drie disciplines waarmee we ons bezig houden.”

Mountainbike

In Egmond is de samenstelling iets anders. „Daar rijden we de dag voor de Halve van Egmond op de mountainbike over het strand. De wandeltocht is in een ander weekeinde, omdat de belangstelling te groot is om het te kunnen combineren met het hardlopen.”

Veel overeenkomsten tussen de Noordhollandse badplaatsen zijn er volgens Wit niet. „In Egmond is er kans op een zwaar strand. En het is altijd veel kouder, omdat het nog winter is. De sfeer is in Zandvoort ook anders. De strandpaviljoens zijn al open en in het dorp zijn ook meer toeristen, omdat je verder in het seizoen zit.” Over de beleving is Wit duidelijk. „Iedereen is altijd zo positief en heel gastvrij. Dat geldt ook voor de gemeente en horeca. Je voelt je meer dan welkom.”

Recordaantal

In 2017 is er opnieuw een primeur. Er is een nieuwe afstand aan het programma toegevoegd, de halve marathon. ,,Daar hebben zich inmiddels ruim 2.500 lopers voor ingeschreven. Op een verwacht totaal van ruim 14.000, da’s een record. Terwijl we nog steeds kunnen groeien. We zitten nog lang niet aan ons plafond.”

Tot slot heeft Wit nog wat tips. „Tot op heden kwam ruim veertig procent met de trein. Dat is echt de beste vervoersmethode en vanaf het station is het maar een klein stukje lopen. Of kom op de fiets zoals heel veel deelnemers uit Haarlem en Bloemendaal doen. In beide gevallen is het ook meteen een goede warming-up.”

Meer nieuws uit Sport Regionaal

Meest gelezen