Applaus voor onszelf

Madurodam

Liberation Route op de Ginkelse Heide

1 / 2
Caroline Vlietstra

En, genoten van Florence? Of met open mond staan kijken in de Sagrada Familia in Barcelona? Bewondering voor al dat moois over de grens. Misschien wordt het tijd om ook eens als toerist door eigen land te gaan; om dan te ontdekken dat er veel is om trots op te zijn.

Madurodam

Perfect voor snelle Jelles en andere haastige types: Madurodam. In een paar uurtjes tijd krijg je alle hoogtepunten van ons land te zien. Van het verhaal van 17e-eeuwse scheepsjongens, de Oosterscheldekering en Hans Brinker met zijn vinger in de dijk. Maar ook de Deltawerken, het vernieuwde Rijksmuseum en de tweede Maasvlakte komen aan bod. En het blijft niet bij kijken alleen. Bij de windturbines kun je zelf energie opwekken en in de Rotterdamse haven kun je containerschepen laden en lossen. Op Schiphol krijg je een rondleiding en leer je dat er op een drukke dag tot 171.000 mensen kunnen vertrekken. (www.madurodam.nl)

Mokum

Amsterdam, wereldstad, maar ook klein, eigenwijs en zo gezellig als een dorp. De stad van Johan Cruijff, Rembrandt, Ajax, de Wallen en wiet. Om meer te weten te komen over de 1000 jaar oude stad ben je in het Amsterdam Museum in de Kalverstraat aan het goede adres. In het schitterende monumentale pand wordt het verhaal van de stad verteld. Je hoort er hoe Mokum groeide en hoe het leven van een Amsterdamse wees er in de 17e eeuw uitzag. Het Burgerweeshuis is namelijk onderdeel van het museum. (www.amsterdammuseum.nl).

Rondvaart

Stimuleerden de 165 verschillende grachten vroeger de handel en transport, vandaag de dag fungeren de Amsterdamse wateren als dé toeristische trekpleister. Miljoenen toeristen maken ieder jaar een rondvaart over dit Werelderfgoed. Er zijn tal van speciale rondvaarten: geniet van een diner aan boord; stap op de watertaxi voor een Pub Cruise; combineer een vaartochtje met een bezoek aan een museum of boek een kindervaartocht. (www.iamsterdam.com).

Giethoorn

Varen door Giethoorn blijft een aanrader. Vanaf de waterspiegel is ’Hollands Venetië’ prachtig. Turend over al die groene mini-eilandjes is het makkelijk wegdromen over hoe het leven in de oude landhuizen en boerderijen ooit moet zijn geweest. Varen in Giethoorn doe je in een punter of een fluisterboot. Er zijn bijna 180 bruggetjes om onderdoor te gaan en de toeristische file die op de kavelsloten ontstaat, is soms hilarisch. Voor wie het dynamischer wil zijn er reusachtige waterballons om voort te trappen, kano, snorfiets of ouderwetse solex om het dorp en omgeving mee rond te gaan. (www.giethoorn.com)

Zaanse Schans

Gek eigenlijk dat de Zaanse Schans vaste prik is voor elke touringcar vol buitenlandse toeristen, terwijl hele volksstammen Nederlanders er nog nooit zijn geweest. Het is een vermakelijke mix van 18e- en 19e-eeuwse ambachten, werklust, bouwkunde, vernuft en watermanagement avant la lettre in een overzichtelijk gebied. Bij de molens staan tal van musea die verdwenen beroepen en bijbehorende gereedschappen en werktuigen laten zien. Aanrader is de wandeltocht tussen de NS-stations Zaandam Kogerveld en Koog-Zaandijk. Dat is dertien kilometer door recreatiegebied De Jagersplas, de polders en langs Bartelsluis – een parel van een gehucht. Voorts de Kalverringdijk over om de molens te zien en tenslotte via de Zaanse Schans naar uw eindstation (www.dezaanseschans.nl).

Liberation Route

De mensen die het hebben meegemaakt, zien het nu nóg voor zich. De stroom vliegtuigen, in september 1944, waaruit honderden en nog eens honderden parachutisten springen om Nederland te bevrijden. Rondom de Ginkelse Heide ontstaan overal gevechten met Duitse troepen die zich hardnekkig verzetten. De Liberation Route laat je beleven wat zich bij de Bevrijding in ’44 en ’45 afspeelde. Op ruim tachtig locaties in de wijde omgeving liggen veldkeien, de zogenoemde luisterplekken waar verhalen over die dagen worden verteld. Behalve wandelend kun je de route ook fietsend of per solex afleggen. (liberationroute.nl)

Volendam

Vergeet de folklore met klederdracht, kaas, klompen en vis op de dijk. Een duik in de achtergrond van het wereldberoemde vissersdorp aan het IJsselmeer is veel interessanter. Gelukkig zijn er genoeg mogelijkheden voor een mooie wandeling met gids. Via de VVV elke woensdag, vrijdag en zaterdag om 14.00 uur, voor 3 euro pp. Duurt een uur en gaat dwars door het oude deel met de karakteristieke houten pandjes en net daarbuiten. Aan bod komen de ontstaansgeschiedenis (ten koste van Edam), de rol van het geloof, de opkomst en ondergang van de visserij, de noodzakelijke bijnamencultuur, de argwaan tegen buitenstaanders (’jassen’) en hoe rampspoed door de eeuwen heen steevast werd overwonnen. (www.vvv-volendam.nl).

Meer nieuws uit frontpage

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.