Koning Paulus en zijn lintjes

Paul van der Kooij

Als ik toch eens koning was, met een journalistiek hart... Dan zou ik niet langer alle lintjes op één dag laten uitreiken. Want daarmee doe ik al die lui te kort die zich zo belangeloos inzetten voor de samenleving.

Natuurlijk, burgemeesters doen hun uiterste best om al hun kanjers in het zonnetje te zetten. Maar ja: wie over de twintig lintjes heenschiet, net als ’onze’ Theo Weterings in schouwburg De Meerse, is al snel zeven kwartier bezig. Na afloop ontstaan dan zelfs bij de herentoiletten files en komen ook de grootste fans met commentaren als ’Het was wel een lange zit’.

De krant ondertussen kan niet iedere persoon achter het lintje eruit lichten. Dat knaagt bij al die ’spillen’ van alles en nog wat. Die gewiekste prijzenritselaars; evenwichtige bestuurders en bemiddelaars; lui op wie je altijd een beroep kan doen; die er voor een ander zijn; op hun tiende al misdienares waren.

Als we hun lintjes over het jaar spreiden, heeft deze editie Haarlemmermeer er iedere maand twee mooie verhalen bij. Ook voor familieleden en kennissen van de gedecoreerden kan dat een hoop smoezen en ander gedoe schelen. Als ze hun kanjer op zo’n moment naar gemeentehuis of cultuurpaleis lokken, is dat een stuk minder verdacht dan op hét lintjeslawinemoment.

Meer nieuws uit HD

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.