'Geen boevenbende bij provincie Noord-Holland'

Coen Polack
Haarlem

De provincie Noord-Holland kent geen verziekte bestuurscultuur. Wel hadden gedeputeerden moeten zien dat de handelwijze van gedeputeerde Ton Hooijmaijers (VVD) niet door de beugel kon. Maar er was geen sprake van een "boevenbende bij de provincie".

Dat is de belangrijkse conclusie van de commissie Schoon Schip die een jaar lang onderzoek deed naar onregelmatigheden bij de provincie. Aanleiding is de affaire-Hooijmaijers. De oud- gedeputeerde staat inmiddels voor de rechter op verdenking van fraude, omkoping en witwassen.

De commissie, die bestaat uit drie hoogleraren, ontving 122 meldingen van vermeende onregelmatigheden waarvan er uiteindelijk 76 zijn onderzocht. Zij concluderen dat er in de afgelopen jaren verschillende malen sprake was van de schijn van belangenverstrengeling. Of er daadwerkelijk sprake was van belangenverstrengeling moet de rechter beoordelen, zo vindt de commissie.

Volgens de commissie waren gedeputeerden indertijd niet alert op signalen dat het mis was met Hooijmaijers. Volgens de drie hoogleraren waren ambtenaren wel alert en hebben zij soms erger voorkomen.

De commissie is zeer kritisch op Hooijmaijers die wordt omschreven als een intimiderende machtspoliticus die zichzelf onaantastbaar voelde. Toenmalig commissaris van de koningin Borghouts (GroenLinks) was vaak niet tegen Hooijmaijers opgewassen. Bovendien was Borghouts kwetsbaar omdat hij privecontact onderhield met projectontwikkelaar Zeeman.

Verder is de commissie kritisch op Albert Moens (GroenLinks) die zakelijke contacten had met Econcern waar hij later zelf voor ging werken. Ook heeft de commissie kritiek op oud-gedeputeerde Henry Meijdam (VVD) die 'vele petten tegelijk op had en deze makkelijk van plek liet wisselen'. Meijdam was de voorganger van Hooijmaijers, prominent VVD'er en directeur van een adviesbureau. Hij oefende onder meer invloed uit op gedeputeerden over bouwlocaties.

Overigens wilde Hooijmaijers zelf niet gehoord worden door de commissie omdat hij tevoren de vragen niet ontving. ,,Ik krijg sterk de indruk dat Barbertje moet hangen'', liet hij de commissie weten.

Meer nieuws uit Haarlem

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.