Na zeven jaar eindelijk thuis

Bewoner Bob van den Biggelaar is reuze trots op zijn nieuwe woning.© United Photos/Ron Pichel

Annemieke Windt
Heemstede

De acht nieuwe bewoners hebben er zeven jaar op moeten wachten, maar nu is het eindelijk zo ver. Ze hebben hun eigen appartement in het nieuwe woonproject in Heemstede.

Het nieuwe complex aan de Nijverheidslaan is opgezet door de ouders van de bewoners. De jongens hebben allemaal een lichte verstandelijke beperking en een vorm van autisme , legt moeder Maria van Niel uit. Zij stond met Sonja Walstra aan de wieg van het project. ,,We hebben er jaren in gestoken. Niet alleen in de bouw, maar we vonden het ook belangrijk dat de jongens elkaar leerden kennen.”

De bewoners en de ouders hebben flink geduld moeten hebben. Want het nieuwe gebouw, pal naast de watertoren zorgde voor verzet van een paar omwonenden, die vonden dat het gebouw te hoog werd. Bewoner Thomas van der Meer hoopt dat die onrust nu verleden tijd is. ,,Ik hoop dat we rustig naast elkaar kunnen wonen”, zegt hij tijdens zijn toespraak.

De afgelopen maanden zijn ze geleidelijk in hun nieuwe appartement betrokken. Bij de feestelijke opening, woensdagmiddag, blijkt dat menig bezoeker best een beetje jaloers is op hun nieuwe woningen. ,,Ik heb het grootste appartement uit het complex”, zegt Bob van den Biggelaar trots als hij mensen rondleidt door zijn huisje. ,,Ik heb alles zelf mogen uitkiezen, maar mijn ouders hebben me ook wel wat geholpen.” Ieder appartement heeft een eigen karakter. Waar Bob heeft gekozen voor een moderne lichte keuken, is die van Maarten Fehres donkerder. ,,Ik houd van industrieel en van rustig, dat heb ik wel nodig”, zegt Maarten.

Voor allemaal is het de eerste keer dat ze op zichzelf gaan wonen. Ze hebben hun eigen plek, maar ook een gezamenlijke huiskamer. Om te zorgen alles goed verloopt, worden de jonge mannen begeleid door medewerkers van zorginstelling SIG. Die ondersteunen ze met de dagelijkse dingen, maar wel zodat ze steeds zelfstandiger worden.

Meer nieuws uit Haarlem

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.