Rechter: Verdachte Sjeddyzaak weer vrij

Jacob van der Meulen
Haarlem

Ricardo L. (25), een van de drie verdachten in de zaak Sjeddy Taher Ibrahim, mag zijn proces net als de andere twee in vrijheid afwachten. Naar nu blijkt, werd hij kort voor de kerstdagen al onder voorwaarden vrijgelaten.

Tijdens de laatste pro-formazitting in november was L., na een maand in vrijheid te hebben doorgebracht, weer vastgezet. Op dat moment had het hof geoordeeld dat er onvoldoende bewijs was voor de verdenking van doodslag op Sjeddy. Bleef over een poging tot doodslag van een van de andere slachtoffers. Daar zat hij voor vast. Ricardo’s advocaat diende vervolgens met succes een schorsingsverzoek in bij de raadkamer. De raadkamer vond dat er voldoende zwaarwegende redenen waren om de voorlopige hechtenis te handhaven, maar schorste deze in verband met persoonlijke omstandigheden. Dat betekent dat L. zijn strafzaak onder voorwaarden in vrijheid mag afwachten.

DNA-onderzoek op het mes waarmee Sjeddy was gestoken had al wel voor Ricardo L. belastend materiaal opgeleverd. In dat stadium van de rechtsgang kon het openbaar ministerie dat feit echter niet invoegen. Dan kan pas bij de inhoudelijke behandeling van de zaak die komende maandag begint. Het OM zal een wijziging tenlastelegging vorderen als de zitting begint. Ricardo zal daarin het doodsteken van Sjeddy ten laste worden gelegd. De rechtbank moet daar dan over beslissen.

De 21-jarige Layminda van Z. en Roxanne O. (22) staan volgende week ook terecht.

Meer nieuws uit Haarlem

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.