Haarlems burgemeester Bernt Schneiders: Ongeduldige eigenwijs met humor

’Haarlem is nu hot, maar ook een dorp. Dat is juist zo mooi’, vindt Bernt Schneiders. © Foto United Photos/Paul Vreeker

Annalaura Molducci a.molducci@hollandmediacombinatie.nl
Haarlem

Bernt Schneiders neemt donderdagavond afscheid als burgemeester van Haarlem met een daverend feest in de Philharmonie in Haarlem. Een laatste portret aan de hand van de mensen die hem goed kennen. En omdat het niet leuk is om alleen maar te lezen hoe goed hij het allemaal heeft gedaan ook wat kritische kanttekeningen.

Michael Struis was een burgemeestersperiode lang evenementenmanager in Haarlem onder Schneiders van 2008 tot en met 2014. Hij heeft wel eens wat strubbelingen gehad met Schneiders. ,,Twee kapiteins op een schip dat werkt niet want uiteindelijk was Bernt de baas en delfde ik het onderspit. Ik was de enige ambtenaar die ook wel eens wat zei. Dat hoorde ook bij mijn functie. Ambtenaren zijn altijd vrij anoniem.”

Struis was de eerste en enige evenementenmanager die fulltime voor de gemeente werkte. Nu zit er een parttime coördinator. Hij is wegbezuinigd maar kijkt daar niet met rancune op terug.

,,Bernt is ying en yang. Hij houdt niet van ambtelijke nota’s. Hij is ongeduldig, pragmatisch en gaat voor snel resultaat. Hij was er altijd wel als er knopen moesten worden doorgehakt op evenementengebied. De stad is veel meer gaan leven onder hem. Hij had wel wat meer gezamenlijk mogen optrekken met Haarlem Marketing en de wethouder van economische zaken. Er zijn erg veel bedrijven vertrokken uit de stad. Hij is zelfbewust, eigenwijs en hij heeft een goede sociale antenne dus hij beweegt zich makkelijk in allerlei lagen. Zijn humor en ironie snapt niet altijd iedereen. Hij gaat zijn eigen weg, stippelt dingen uit en gaat daarvoor. Dat is prima, want hij komt ermee weg. De kritiek die we op elkaar hadden, reageerden we cynisch en ironisch op elkaar af. Hij was de symbolische baas van Haarlem. Na verloop van tijd plooit de organisatie zich om de burgemeester heen. Dan krijg je steeds minder mensen die je waarschuwen voor je valkuilen. Zijn valkuil is dat hij te veel op zijn eigen kompas koerst. Dat is redelijk goed ontwikkeld, maar soms moet je ook luisteren naar je adviseurs. Bernt had de mooiste oefenruimte op de zolder van het stadhuis, maar dat heeft zich niet vertaald. Als ik het muzikale niveau van zijn band beluister, is hij erg blijven steken. Ik zeg alles met een knipoog.”

Gouden match

Heleen van Loenen is sinds een jaar de woordvoerster van Schneiders. ,,Wij waren een gouden match, zegt iedereen. Op mijn eerste werkdag was zijn auto in brand gestoken. Ik ben die dag meteen zijn kamer ingewalst en zei: we moeten afspraken maken. Binnen een dag had ik in mijn adresboekje zo’n beetje alle journalisten van het land en van de televisie staan. Die afspraken hielden in dat hij me op de hoogte hield van wat hij waar had verteld. Dat ging niet altijd even goed, dan hingen er meteen weer allemaal journalisten aan de lijn en dacht ik: wat heb je nu weer gezegd? Bernt is een eigengereide man en dat mag ook wel voor een burgemeester maar hij moet me wel op de hoogte houden anders sta ik in mijn hemd.

Hij vond het heel erg dat zijn auto in brand was gestoken. Hij liet toen zijn kwetsbare kant zien. Ik heb hem nooit in paniek gezien. Ik heb ook wel eens een grapje gemaakt dat hij zijn auto zelf in brand had gestoken om mij te ontgroenen. Dat vond hij wel leuk, hij is erg van het sarren. Verder heb ik veel respect voor hem.”

Pieter Heiliegers, burgemeester Haarlemmerliede en Spaarnwoude: ,,Hij zou zijn ervaring wat meer moeten delen. Hij heeft een nestorverplichting. Dat heeft hij bij mij destijds wel gedaan, maar dat zou hij veel vaker moeten doen.” Belt terug: ,,O ja, hij bemoeide zich te veel met de buren in de nieuwe wijk Spaarnebuiten.”

Nol van Schaik van de gezamenlijke coffeeshophouders in Haarlem vindt het jammer dat Schneiders vertrekt. ,,De eerste coffeeshop die Schneiders sloot toen hij net burgemeester was, was van mij. Hij was toen erg aan het handhaven. Daarna heeft hij onder druk van de gemeenteraad zijn koers moeten wijzigen. Wij zijn toen met de gemeente aan tafel gaan zitten en daar is het keurmerk coffeeshops uitgekomen. Toen twee overijverige agenten laatst mijn wiet in beslag namen stond hij aan onze kant. Met de nieuwe burgemeester Jos Wienen moeten we dat maar afwachten. Ik heb wat gegoogeld en kwam al direct een uitspraak tegen dat hij denkt dat cannabisgebruikers ook harddrugs gaan gebruiken. Als dat zo is zou half Nederland verslaafd zijn.”

Scherp

Sander van den Raadt van Trots Haarlem kreeg Schneiders nog wel eens op de kast in een raadsvergadering. ,,Niemand hield hem scherp dus dan deed ik het maar. Ik vind dat hij zich niet echt heeft ingezet voor behoud van de vrijwillige brandweer in Haarlem. Wat ook niet goed is, is dat hij de asielzoekers er door heeft gedrukt. We hadden ook best kunnen zoeken naar kleinere locaties. Ik heb wel eens gezegd dat hij loog toen hij zei dat hij elk jaar een boze brief kreeg over de kermis in Haarlem-Noord want dat was maar een keer gebeurd. Maar dat is politiek. Ik vind hem een toffe burgemeester.”

Esther Brasser, directeur Haarlem Marketing: ,,Ik heb ontzettend veel van hem geleerd want hij is een charismatische kerel die weet hoe de politiek werkt. Hij heeft veel passie voor Haarlem net als ik dus we hebben met veel plezier voor de stad gewerkt. Maar hij is ook ijdel en heeft soms lange tenen. Hij had Haarlem Marketing soms wel wat meer in stelling kunnen brengen. Het mooie is wel dat hij openstaat voor kritiek, alleen handelt hij er niet altijd naar. Je kunt ook erg met hem lachen.”

Popi Jopi

Jaap Pop, de voorganger van Bernt Schneiders: ,,Moet ik daar echt op ingaan? Nou, hij heeft het goed gedaan, maar het vak populariseert wel. Toch moet een burgemeester niet te popi jopi worden. Een burgemeester moet goed zijn grenzen bewaken. Ik zou niet abseilen, maar dat is meer omdat ik dat niet durf. Ik werd kritischer gevolgd maar toen speelden er ook meer kwesties in Haarlem. De krant had meer journalisten in dienst en was veel scherper.”

Marielys Roos, raadslid Bloemendaal: ,,Hij staat niet open voor kritiek. De man is een mooiweerzeiler. Daar heb ik problemen mee. Als je een organisatie leidt waar zoveel mensen werken moet je ook openstaan voor dingen die niet goed gaan. Dan moet je zeggen: vertel het eens. Ik had gehoopt op een frisse wind maar dat is tegengevallen. Hij is van de oude politiek: Wij zijn het gezag, wij weten wat goed voor u is.”

Meer nieuws uit Haarlem

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.