Opening Bosnisch ontmoetingscentrum Zwanenburg

Enver Delic (rechts) en Hakija Resic enekel maanden geleden.© Archieffioto

Hein Flach
Zwanenburg

De vereniging Islamitisch Cultureel Centrum Bosnië en Hercegovina opent zaterdag 13 mei de deuren in het nieuwe onderkomen aan de Dennenlaan 116 in Zwanenburg. Tijdens de open middag tussen 13 en 16 uur krijgen buren en belangstellenden de gelegenheid een kijkje te komen nemen.

De vereniging is gevestigd in de voormalige Hema aan de Dennenlaan in Zwanenburg. Er is maandenlang binnen vertimmerd om er een ontmoetingscentrum met aparte gebedsruimte voor Bosnische mensen van te maken. „Onder het genot van een hapje en een drankje stellen we ons graag aan u voor”, schrijven de initiatiefnemers Enver Delic en Hakija Resic in hun uitnodiging aan de directe buren. „Onze vereniging vindt het contact met de buren heel belangrijk en daarom willen wij u beter leren kennen. Wij horen graag wat u belangrijk vindt. U krijgt uiteraard de gelegenheid om rond te kijken en we vertellen u graag waar wij voor staan en wat onze visie is.”

Balkanoorlog

Delic is voorzitter van de begeleidingscommissie die onder meer tot taak had het pand in Zwanenburg aan te kopen. Dat gebeurde vorig jaar, na een lange zoektocht in Amsterdam en omstreken. Resic is voorzitter van het dagelijks bestuur van de vereniging ICC Bosnië en Hercegovina. Hij zat destijds in een concentratiekamp in Bosnië en werd in 1992 als vluchteling een jaar in de Haarlemse Ripperdakazerne ondergebracht.

Als gevolg van de Balkanoorlog werden rond 1993 tussen de 30 en 40.000 Bosnische vluchtelingen, van wie veel moslims, in Nederland opgevangen. De vereniging Islamitisch Cultureel Centrum telt thans 150 leden en donateurs. ICC Bosnië en Hercegovina had voorheen een huurruimte in Amsterdam Geuzenveld. Dat bleek te duur te worden vanwege zaken als erfpacht en parkeren.

In het Zwanenburgse ontmoetingscentrum kunnen de bezoekers les krijgen in taal, Bosnisch zowel als Nederlands. Ook biedt ICC ruimte voor educatie, sport en bezinning en gebed.

Meer nieuws uit HD

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.