Buitenzwembad in Hoofddorp: Zwemmen tussen de ratten

x

Bart Boele

,,Wij hadden een seizoensabonnement in het buitenbad van het Aldert van der Zwaardbad en hebben daar heel veel uren gespeeld op de speelweide. Gezwommen in het kleuterbad, zwemvierdaagse, nachtzwemmen etc. Ze hadden het moeten overkappen. Maar ja.... niet dus. Veel geprotesteerd, niets geholpen. Jammer.’’

Tonny Schreurs-Van der Hoeven blikt weemoedig terug op het oude zwembad van Hoofddorp, dat in 1991 sloot. Sindsdien heeft Hoofddorp geen buitenzwembad meer. Dat is reden voor Hoofddorper Paul de Vos om een actie te starten: hij vindt dat Hoofddorp zo’n buitenbad verdient. De Vos is een petitie gestart die inmiddels bijna zevenhonderd keer is ondertekend.

De oproep van deze krant om herinneringen aan het Van der Zwaardbad aan de Nieuweweg, maar ook voorganger Dr. Nanningabad aan de Geniedijk, leverde tientallen reacties op. ,,Ik heb er een paar keer gezwommen toen ik jong was, ben er zelfs een keer mijn bikinibroekje verloren toen ik het water in dook! Van mag mag er echt weer een openluchtbad terug komen, alles beter dan dat kouwe en kille zwembad wat er nu is’’, zegt Esther Bosveld.

Rina Nelemaat: ,,Ik heb zowel in het Nanningabad als in het Abert van der Zwaardbad gezwommen. Was heerlijk, altijd in de zomer buiten en ook nog betaalbaar voor de minima.’’ Annelies Koning herinnert zich: ,,Op de lagere school in Zwanenburg gingen we een keer per maand voor schoolzwemmen naar het Aldert van der Zwaardbad in Hoofddorp.’’

Ineke van Rooijen: ,,Ik heb in beide zwembaden gezwommen. In het Nanningabad leren zwemmen. Mijn man ook. Onze kinderen leerden zwemmen in het Aldert van de Zwaardbad. We hebben er hele zomers met een abonnement, heerlijk met de hele familie, broers, zussen en kinderen dagen doorgebracht.’’ Ans Hulsebosch heeft ook in beide baden gezwommen en ,,ze zijn allebei mooier dan het Alexanderbad’’. Monique Kruijer denkt terug aan de winterse zwemlessen in het binnenbad van het Aldert van der Zwaardbad, maar ook de zomerse zwemlessen die ze ’s ochtens om zeven uur kreeg in het buitenbad van Nieuw-Vennep. Maria van Groenigen kent het Nanningabad nog: ,,Dat bad was in een sloot. Als je in ’t diepe sprong zat je met je voeten in de prut, brrr.’’ Jans Oudshoorn haalde haar zwemdiploma’s in het Nanningabad, ,,brrr ’s morgens vroeg’’. Zij kent badmeester Freek Kroon nog die in dat bad maar ook in het Van der Zwaarbad les heeft gegeven. Jos Eeken herinnert zich het Van der Zwaardbad nog. ,,Wij hebben, met onze dochters, de zwemvierdaagse daar gezwommen. Heel leuk zwembad, zo jammer dat het weg moest.’’ Dirk van Looij: ,,Wij gingen vroeger zwemmen in het Nanningabad. Door de week kostte een kaartje 25 cent en op zondag 10 cent. Het was gewoon water langs de Geniedijk. Via een smal paadje langs de Geniedijk kwam je bij het zwembad.’’ Daar kan Hans Stellingwerf over meepraten: ,,In het Nanninga-bad zwemmen tussen de ratten en de snoeken, wat een tijden! Later zwemmen in het AZ-bad met de prachtige ligweiden. Verder is het gebruikelijk dat zwembaden in Hoofddorp worden gesloopt.’’ Rob Koper heeft ,,afgezwommen in Nanningabad tussen de vissen. Als het bad in het begin van het seizoen open ging was de wachtkamer van de huisarts vol’’.

Herinneringen

Heeft u ook herinneringen aan de buitenzwembaden van Hoofddorp? De redactie hoort ze graag. Via regioredactie@haarlemsdagblad.nl, Postbus 507, 2003 PA Haarlem of via 88 824 1239.

Meer nieuws uit HD

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.