Saai schoolplein Werkschuit Haarlem opeens reuze spannend

Saai schoolplein Werkschuit Haarlem opeens reuze spannend
Juf Petra mocht het klimparcours openen.
© Foto United Photos/Paul Vreeker
Haarlem

Een klein, versteend schoolplein omtoveren tot een fijne, groene ontdek- en doeplek waar kinderen zich enthousiast kunnen uitleven? Het kan, bewijst basisschool De Werkschuit in de Velserstraat in Haarlem-Noord. De saaie ruimte waar kinderen eigenlijk alleen maar wat konden rennen is nu een plein vol uitdagende en interessante speelplekken.

Er is een grote zandbak met waterpomp waar kinderen met emmertjes, schepjes en water aan de slag kunnen. Er staat een klimparcours voor kinderen die hun energie kwijt willen. Er zijn fleurige, geurende struiken geplant bij bankjes van boomstammen. Aan de randen zijn kleine moestuintjes waar kinderen ook met ’kriebelbeestjes’ in de weer zijn. In de kozijnen staan insectenhotels. En er komt nog een verstopplek van wilgentakken. Vrijdag was de officiele opening. ,,Er moet nog het nodige gebeuren. Maar het is nu al prachtig’’, vertelt schooldirecteur Susan Seymonsbergen.

De Werkschuit is een kleine basisschool, die in 2012 de deuren opende als spin off van basisschool De Ark, even verderop in de straat. Inmiddels is de school uitgegroeid tot een volwaardige basisschool voor kinderen van 4 tot 12 jaar. De plannen voor een groen plein ontstonden een dik jaar geleden. Eerst mochten de kinderen allerlei ideeën lanceren. ,,Sommigen kwamen met een zwembad of voetbalveld. Leuk, maar onmogelijk. Er waren ook kinderen die iets met water wilden en klimrekken. Dat kon wel. ’’ Vervolgens is overlegd met de ouders en werd een bedrijf in de arm genomen dat is gespecialiseerd in natuurlijke speelplekken: De Twee Heren uit Grootebroek. Het bedrijf maakt openbare ruimten groener. Weg met saaie stenen, terug naar de spannende ruigte, waar je je fantasie kunt uitleven en iets te ontdekken valt.

In nauwe samenwerking met school en ouders ontstond zo het plan voor een natuurlijk speelplein. De aanleg ervan kostte zo’n 45.000 euro. De helft werd opgebracht door de stichting Salomo, de overkoepelende organisatie van de school. De rest moest bijeen worden geschraapt via sponsoring en allerlei activiteiten. ,,We hebben van alles georganiseerd’’, vertelt Edo Balsink van de ouderraad. ,,Een feestavond, een veiling, noem maar op. Ook hebben de ouders zelf de tegels van het plein gehaald. Dat scheelde weer geld, maar was een flinke klus. Ik kon twee dagen mijn veters niet strikken’’, lacht hij.

De nieuwe opzet van het plein heeft ook het sociale contact tussen de kinderen versterkt. Ze spelen en overleggen veel meer met elkaar dan vroeger. Balsink: ,,Geweldig toch?’’

Meer nieuws uit Haarlem