Animatiefilm toont leven Corrie ten Boom

Fokke Zaagsma
Haarlem

(Video) De groeiende belangstelling voor het leven van de Haarlemse verzetsstrijdster en evangeliste Corrie ten Boom (1892-1983) vertaalt zich in een animatiefilm, die vanaf 8 september op zo'n tweeduizend Nederlandse scholen zal worden verspreid.

'Het verhaal van Corrie ten Boom voor kinderen' vertelt de bekende geschiedenis van de godvruchtige Haarlemse horlogemakerfamilie, die tot februari 1944 talloze joodse onderduikers van een schuilplaats voorziet in hun achterhuis aan de Schoutensteeg op een steenworp van het toenmalige politiebureau aan de Smedestraat totdat verraders hun genadeloze slag slaan.

In het Corrie ten Boomhuis is op diezelfde locatie op de hoek van de Barteljorisstraat, grotendeels behouden gebleven. Vorig jaar passeerden ruim 22 duizend bezoekers de voordeur en bekeken de schuilplaats. Over het eerste kwartaal van dit jaar gemeten nam de druk van nieuwsgierigen al met een kwart toe in vergelijking met 2013.

Cruiseschip

Museumdirecteur Frits Nieuwstraten: ,,Meer mensen kunnen we simpelweg niet aan hier. Binnenkort meert hier een Amerikaans cruiseschip vlakbij aan. De eerste dag krijgen we daardoor 250 mensen, de tweede komen 400 een kijkje nemen, en de laatste weer 250 mensen. Het is een gekkenhuis. Kennelijk spreekt de moed van Corrie nog altijd aan.''

Giften en donaties stellen de vrijwilligers van het Corrie ten Boomhuis in staat om het pand in optimale conditie te houden en nieuwe wegen te bewandelen om nieuwe, en vooral jongere publieksgroepen te bereiken. Dit najaar verschijnt naast de animatiefilm, een nieuwe documentaire en lesbrief annex lespakket voor het basisonderwijs.

Arrestatie

De animatiefilm, een productie van NEEMA, is typerend voor het soort animatiefilms dat je op kindertv-kanalen krijgt voorgeschoteld.

Compleet met een hoekige tekenstijl en in computergestuurde sequensen volgen we de arrestatie van Corrie en haar zuster Betsie en zien we hoe de gelovige zusters worden afgevoerd naar het concentratiekamp Ravensbrück.

Geloof

Centraal in het verhaal staat uiteraard het rotsvaste, maar soms wankelende, geloof en de boodschap van vergevingsgezindheid die Ten Boom typeerde. Na de oorlog voedt zij verstandelijk gehandicapten nabij Haarlem op en komt deze 'Zwerfster voor God' op een van haar toernees als evangeliste oog in oog te staan met een van haar kampbeulen. Ook hem schenkt ze vergiffenis: ,,U en ik waren allebei gevangene. We zijn allebei bevrijd.''

Bij de voorvertoning is Elly Nieman, van het duo Elly en Rikkert present. Elly spreekt de stem van Corrie ten Boom in. Het is de eerste keer dat zij de film afgemonteerd ziet: ,,Je ziet me huilen. Het grijpt me zó aan.''

Meer nieuws uit Haarlem

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.