Toscane net te ver weg...

Pech op de Fernerpass, waar de linker voorband losschoot. Foto: Wim van Mameren

Ed Brouwer

Mieke en Wim van Mameren uit Velserbroek hebben er zin in: een lekker zonnige vakantie in Toscane. Caravan achter de auto en rijden maar. Maar Toscane zullen ze dit jaar niet halen…

Het is de woensdag na Pinksteren. Mieke en Wim hebben een flinke reis voor de boeg. Met hun caravan gaan ze van Velserbroek naar het Italiaanse Toscane. Vanwege een crematie zoeken ze eerst een camping in de buurt van Arnhem op, op zondag zullen ze verder rijden. De avond daarvoor krijgt Wim behoorlijk last van kiespijn. Hij weet dat die kies eruit moet, dat had de tandarts eerder tegen hem gezegd.

Zo doorrijden naar Toscane willen ze niet, dus keren ze om naar huis, de caravan op de camping latend. Maandag trekken, dinsdag terug, woensdag eindelijk op weg naar Italië. Rond 5 uur komen ze aan op een camping in Midden-Duitsland. Wanneer Wim heel zacht door een kuil rijdt, valt er een fiets aan de achterkant van de caravan af. Hij heeft zelf niets in de gaten, maar wordt gewaarschuwd door kampeerders. Er is iets van de fietsendrager afgebroken. Dat kan hij gelukkig provisorisch maken. Maar als ze daarna verder rijden, zitten zij het eerste uur niet rustig meer, omdat ze niet kunnen zien wat er achter de caravan gebeurt. Zij letten goed op eventuele waarschuwingen door andere automobilisten, maar het gaat verder goed. Tot ze rond 12 uur op de Fernerpass in Oostenrijk rijden.

Sleepwagen

Mieke: ,,We voelden vreemde hobbels op de weg. Opeens zag Wim de linkerband voor de auto uitrijden. Hij kon gelukkig de auto snel aan de kant zetten. De Oostenrijkse politie was snel ter plaatse en regelde meteen een sleepwagen. De autoband die langzaam was leeggelopen en uiteindelijk van het wiel schoot, bleek tegen een tegenligger te zijn gekomen. Die had wat lichte schade, gelukkig niet ernstig. Terwijl ik het schade formulier invulde, regelde mijn man alles met de politie en ANWB. De sleepwagen was er snel. De auto werd er op gezet en de caravan erachter. Binnen 10 minuten waren we bij een garage."

Daar blijkt dat ze een nieuwe band en een nieuwe velg moeten. De andere voorband moet ook vernieuwd worden. Alles moet worden besteld en dat gaat tot dinsdag of woensdag duren en het is nu vrijdag. Mieke ziet aan de overkant een camping en daar laten ze hun caravan naartoe brengen. Mieke: ,,Het was gelukkig mooi weer. We konden fietsen en gratis met de bus, maar een leenauto was niet voorradig en daarom zaten we een week zonder auto. Toch hadden we het prima naar ons zin. Toen we de auto eindelijk terugkregen, besloten we om niet meer door te rijden naar Toscane, maar om daar nog een week te blijven."

Kabel doorgesleten

Na twee weken rijdt het echtpaar naar Nederland terug. Onderweg zoeken ze langs de Rijn een camping. ,,Toen we net weer op de snelweg in Duitsland reden, werden we weer gewaarschuwd door een automobilist", herinnert mevrouw Van Mameren zich. ,,Hij stopte en wij ook. Hij had gezien dat de elektriciteitskabel van de caravan naar de auto over de grond sleepte. Die was al half doorgesleten. Gelukkig deed de verlichting het nog. We konden weer verder rijden, maar zowat door heel Duitsland in de regen. We hebben toen maar besloten om zo ver mogelijk door te rijden en nog een weekje in Zuid-Limburg te staan. Na nog een tussenstop op een camping kwamen we in Epen aan, waar we nog een heerlijke week hebben gehad."

Lekke band

,,Zaterdag wilden we nog even boodschappen doen voordat we maandag naar huis zouden rijden. Toen we de parkeerplaats afreden, werden we wéér gewaarschuwd door iemand. Nu was onze nieuwe rechtervoorband helemaal leeg. Hoe kon dit? Een nieuwe band, twee weken oud? De ANWB gebeld. Daar moesten we bijna twee uur op wachten. Hij had het in tien minuten opgelost. De band kon ter plekke opgepompt worden. Het bleek dat het speciale ventieldopje om de druk te meten de band juist liet leeglopen. Probleem opgelost, maar iedereen waarschuwen we nu voor die dopjes. Maandag naar huis. Blij dat we veilig thuis waren na alle pech. ’s Nachts werd ik alleen flink ziek. Buikgriep. Ik was opgelucht dat ik toen thuis was en niet op de camping…".

Geïnspireerd geraakt om het verhaal van uw horrorvakantie ook in te sturen? Mail dat dan naar bijlageredactie@hollandmediacombinatie.nl o.v.v. horrorvakantie of schrijf naar Postbus 2, 1800 AA Alkmaar.

Meer nieuws uit frontpage

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.