Cricketclub Rood en Wit krijgt eigen veld

Annalaura Molducci
Haarlem

De Haarlemse cricketclub Rood en Wit krijgt een eigen cricketveld op het sportcomplex Eindenhout aan de Spanjaardslaan. De gemeenteraad is akkoord met een voorstel om de club een veld van een ton te geven.

Er wordt nu al jaren gespeeld op de voetbalvelden van de koninklijke HFC Haarlem.

Maar dat is een probleem omdat er veel wordt gevoetbald. Daarom kwamen woordvoerders van de voetbalclub en de cricketclub de raadsleden in juli in de commissie samenleving overtuigen van hun probleem.

Toevallig had de gemeente drie ton in kas overgehouden dat was gereserveerd voor een hockey kunstgrasveld op het terrein van Edo.

Dat veld komt er echter niet omdat de Koninklijke Hockey Bond geen heil ziet in nog een Haarlemse hockeyclub. Omdat het budget al was gereserveerd, besloot wethouder Merijn Snoek (CDA) dat het geld dan toch naar de sport moest gaan.

Zeer wenselijk

Er kwam een onderzoek en het blijkt dat er ruimte is op het sportcomplex Eindenhout voor een cricketveld. Op het complex werd ook gesoftbald maar dat wordt steeds minder. Op de plek van het softbalveld kan dus nu een cricketveld komen. De spelers kunnen de kantine van de voetballers gebruiken. Koninklijke HFC kan het hoofdveld dan volledig inzetten voor de voetbalsport.

Dat laatste is zeer wenselijk, stelt de wethouder omdat het aantal leden groeit. De heren zitten in de tweede divisie en spelen een langere competitie.

Aanleg van het cricketveld kost een ton inclusief hekwerken en ballenvangers. De overige twee ton uit het budget wil wethouder Merijn Snoek uitgeven aan een nieuwe overdenkte skatehal. Daar krijgt de gemeentraad nog een apart voorstel voor.

Akkoord

Het cricketveld moet voor 1 mei 2017 klaar zijn, want dan begint het cricketseizoen. De voorbereidingen voor het veld moeten al deze maand worden genomen.

De gemeenteraad is akkoord met het plan. Er zijn wel wat opmerkingen omdat het cricket als elitair wordt gezien, door GroenLinks. Volgens Snoek is cricket geen elitesport.

,,In India is het volkssport nummer 1”, aldus Snoek. Bovendien groeit de vereniging ook in Haarlem. GroenLinks overweegt nog een motie in te dienen om het veld niet alleen voor cricket te bestemmen.

Meer nieuws uit Haarlem

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.