Zeepschaatsen en glittertattoos in Oude Buurtje

Ilay (3) spuit zijn buurtgenootjes onderuit op het spiegelgladde zeil.© Foto United Photos/Toussaint Kluiters

Ronnie van der Knaap

HoofddorpEen grondzeil, groene zeep en een watersproeier: kinderen hebben nauwelijks meer nodig om zich urenlang te vermaken. Maar Buurtvereniging ’Het Oude Buurtje’ in Hoofddorp had woensdag op de Nationale Buitenspeeldag meer ’uit de kast gehaald’, zoals blikgooien, reuzenjenga, swingbal en een wedstrijdje voetballen.

De buurtvereniging, onder voorzitterschap van Leo Spruit, heeft een actief bestuur dat samen met Verzorgingscentrum Horizon werkt aan een goede samenhang in de wijk, die ruim duizend inwoners telt. ’Jong en oud met elkaar verbinden’, daar werken we aan, zegt Marleen van Nieuwenhuijzen, lid van de activiteitencommissie, die de Buitenspeeldag organiseert.

Op het speelveld aan de Boekelstraat is van alles te doen. Maar, dankzij het zomerse weer, scoort het glijzeil, waarop de kinderen kunnen ’zeepschaatsen’ het beste. Daar heeft de driejarige Ilay de watersproeier te pakken gekregen en spuit hij zijn jeugdige buurtgenootjes onderuit op het spiegelgladde zeil.

Glittertattoos

Even verderop staan vooral meiden te wachten bij Maureen. Zij brengt glittertattoos aan. De kinderen mogen hun favoriete plaatje uitkiezen. Mickey Mouse, Cupido en spookjes doen het goed. Roos en Elin, dikke vriendinnen van negen jaar, kunnen maar geen keus maken. Dan ziet Roos het hartje met BFF. „Jaaa, Best Friends Forever. Die doen we”, roept ze enthousiast. En natuurlijk is Elin het daar helemaal mee eens.

Chloë (9) concentreert zich met een verhit gezicht op het bouwen van een toren met reuzenjengablokken. Het bouwsel helt vervaarlijk over, totdat het gevaarte omvalt en ze, na deze inspanning, gauw bij de waterspuit verkoeling zoekt.

Jansonius

Chloë woont in het nieuwbouwproject Jansonius. Ook dat valt binnen ’Het Oude Buurtje’ en daarom probeert de buurtvereniging ook deze nieuwe bewoners bij de activiteiten te betrekken. De onderlinge saamhorigheid is merkbaar goed. „En die wordt steeds beter, doordat er ook dingen spontaan gebeuren, zoals met een groepje bewoners barbecueën”, weet Maureen. „Dat staat los van de jaarlijkse buurtbarbecue waaraan zo’n 140 bewoners meedoen”, vertelt ’Opa Buurman’ ofwel Arie van Noord, de penningmeester, bij wie de activiteitencommissie aanklopt als er iets georganiseerd moet worden.

Plotseling gaat er een gejuich op. Bij een van de huizen wordt de vlag uitgehangen: Elena is geslaagd voor de mavo. Iedereen leeft mee. Ook de tachtigjarige Adrie van Nieuwenhuijzen, die met haar rollator vanuit haar aanleunwoning naar het speelveld is gekomen. Jong en oud verbinden: dààr gaat het om bij Het Oude Buurtje.

Meer nieuws uit HD

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.