Haarlem kan titel na nederlaag vergeten

Patrick Moeke
Haarlem

Het was aanhaken of afhaken voor de rugbyers van RFC Haarlem tegen koploper Groningen. De Haarlemmers moesten winnen om zicht te houden op de titel en de daar aan gekoppelde promotie naar de eerste klasse. Lang was het zondag spannend, maar één geconverteerde try bleek niet genoeg voor winst: 7-12.

,,Volgend jaar beter”, zei Denzel Walker, die in de openingsfase van het duel RFC met een geconverteerde try nog wel op voorsprong had gezet. ,,Ons plan was om er van begin af aan op te klappen en Groningen constant onder druk te zetten. We waren tot op het bot gemotiveerd om ze vandaag flink aan te pakken. Helaas moeten we nu concluderen dat Groningen simpelweg een betere ploeg heeft.”

In Haarlem-Noord voltrok zich vanaf de eerste minuut een wedstrijd die bol stond van de spanning. Aangemoedigd door enkele honderden fanatieke toeschouwers die soms zelfs een paar meter in het veld stonden, kwam de thuisploeg al na een paar minuten op voorsprong. Flankspeler Walker kreeg de bal, omzeilde een aantal Groningers, versnelde en drukte de bal over de achterlijn. De daaropvolgende conversie werd vervolgens keurig tussen de palen geschoten.

De tegenstanders uit Groningen waren duidelijk niet naar Haarlem gekomen om de schade te beperken. Met hun lange haren, baarden en robuuste uitstraling hadden de bezoekers niet misstaan in een actiefilm over de Vikingen.

Het is niet voor niets dat de koploper in de tweede klasse nog geen wedstrijd zonder zege van het veld stapte. Groningen toonde zich veerkrachtig en zette RFC na die sterke beginfase flink onder druk. Het duurde niet lang voordat de ploeg uit het Noorden weer op gelijke hoogte kwam. De Haarlemmers hadden het bijzonder moeilijk om van hun eigen helft af te komen en kwamen er nauwelijks meer aan te pas. De tweede try van de dag voor de bezoekers bleef dan ook niet lang uit.

Bij een stand van 7-12 was een overwinning voor de ploeg van Robert van Trigt nog steeds binnen handbereik. Helaas voor hem leek het er in het tweede bedrijf eerder op dat Groningen de voorsprong zou uitbreiden, dan dat RFC langszij zou komen. In de slotfase van het duel drong de thuisploeg nog even aan, maar punten bleven uit.

Door de nederlaag van RFC is het gat naar koploper Groningen gegroeid tot veertien punten. RFC heeft een wedstrijd minder gespeeld dan Groningen, maar ook wanneer die wedstrijd wordt gewonnen zal het een helse klus worden om de koploper te achterhalen. Alleen de eerste plaats geeft recht op promotie naar de eerste klasse.

,,We geven zeker nog niet op”, vervolgt Walker. ,,Al weten we allemaal dat het heel lastig wordt. Het moet heel raar lopen willen we nog kampioen worden.”

De razendsnelle flankspeler ontwikkelde zich dit jaar tot een van de smaakmakers van RFC. Dat zijn club de promotie hoogstwaarschijnlijk misloopt is voor hem geen reden om RFC de rug toe te keren en een club hogerop te zoeken. ,,Ik blijf hoe dan ook trouw aan Haarlem. Dat we waarschijnlijk niet promoveren vind ik natuurlijk jammer, maar dat doet niets af aan mijn spelplezier bij deze club. Ik heb het hier geweldig naar mijn zin en wil bij RFC nog heel lang blijven rugbyen.”

Meer nieuws uit Sport