Beinsdorp Live: ’Muziek waar iedereen van geniet’

Jong en oud(er) geniet op Local Live, voor dan wel achter de nieuwe statafels.© Foto United Photos/Rob van Wieringen

Annemieke Windt
Beinsdorp

Het jaarlijkse Beinsdorp Local Live is een feestje zonder poespas.

Er zijn geen detectiepoortjes bij de ingang van de ijsbaan; iedereen mag direct naar binnen.

De optredende muzikanten komen uit de buurt, het bier zit er in flesjes en het publiek kan desnoods een eigen tuinstoeltje meenemen om van de muziek te genieten. Simpeler kan bijna niet, maar daarin schuilt nou juist de charme.

Er zijn vier kraampjes op het terrein, een voor de muntjes en drie voor eten en drinken. De hamburger wordt per bestelling ter plekke gebakken op een gasbarbecue. ,,Wil je augurk of uitjes erop?”, krijgt de klant de keus.

Bij het springkussen lijkt het wel of alle kinderen uit Beinsdorp tegelijkertijd erop zijn geklommen. Ze lopen op hun blote voeten door het gras. Het past bij de ongedwongen sfeer.

De ogen van organisator Joost van Sambeek schitteren als hem gevraagd wordt wat het festival jaarlijks een succes maakt.

Vreemde indruk

,,We hebben ieder jaar sowieso een aantal goede coverbands en proberen ook ieder jaar een band te vinden met eigen nummers. Door mijn werk als geluidsman ken ik veel muzikanten en weet ik wat goede bands zijn. Ik heb met bands waarin ik speelde ook twee keer op het podium gestaan. Dat doe ik niet meer. Het geeft toch een vreemde indruk als je als organisator ook zo nodig op je eigen podium moet staan.”

De coverband JaMiJaXL geeft zondagmiddag de muzikale aftrap van het festival. De band heeft voor de gelegenheid muzikanten uit de omgeving gevraagd een nummer mee te spelen. De basis van hun repertoire ligt stevig verankerd in de rock van de jaren zeventig. Klassiekers van Creedence Clear Water Revival, Neil Young en Bob Marley komen voorbij. Prima muziek om de dag mee te starten.

Twintig vrouwen

,,Ik wil het liefste bands die een beetje mainstream rock spelen”, legt Van Sambeek uit. ,,Geen metal of hiphop, maar muziek waar iedereen van kan genieten.” Dat gebeurt zeker bij het nummer ’I’m Gonna Be (500 Miles)’ van de Schotse Proclaimers. Dan staan ineens twintig vrouwen te springen voor het podium, terwijl een man steeds vijf stappen vooruit en dan weer vijf stappen achteruit doet.

De organisatie doet Van Sambeek met de beheerster van het dorpshuis. ,,We hebben ieder jaar een korte vergadering via de telefoon. ’Jij alles geregeld?’, zeggen we dan, en dan is het klaar.

Hij leert ieder jaar bij voor de volgende edities, vertelt hij. Dit jaar zijn er statafels op het grasveld neergezet. ,,Ik heb er een hekel aan. Het zijn de lelijkste dingen ooit”, vindt hij, maar ze dienen wel een doel.

,,Vorig jaar hadden we bankjes neergezet, maar toen merkte ik dat mensen daarachter bleven staan en het leeg was voor het podium. Dat willen we niet. Dus hebben we deze tafels neergezet, want dan zien je dat mensen met een biertje daar even hun flesje neerzetten en zo toch dichter bij het podium komen.”

Meer nieuws uit HD

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.