Herhalingen irriteren bij Van der Vlugt, maar het verhaal deugt

Hanneke van den Berg

Simone van der Vlugt kan goede verhalen verzinnen, dat heeft ze al vaak genoeg bewezen. Maar wat ook bij dit luisterboek van ’Vraag niet waarom’ weer opvalt, is dat ze zo vreselijk vaak in herhaling valt. Dat bederft de pret toch een beetje.

Zo vertelt ze op een gegeven moment over een ontmoeting tussen rechercheur Lois Elzinga en een verdachte. Prima, dienen we te weten. Maar even later loopt ze het politiebureau binnen en vertelt haar collega het hele verhaal nogmaals. Als lezer weet je dat allemaal allang en had Van der Vlugt makkelijk kunnen volstaan met het zinnetje: ’En ze vertelde hem wat ze net had gehoord’. Maar nee, de lezer moet het nogmaals van a tot z te horen krijgen. Alsof het korte termijngeheugen van de lezer opeens verdwenen is.

Maar goed. Ofschoon je op een gegeven moment wel kunt raden wie de dader is, zit ’Vraag niet waarom’ verder wel goed in elkaar.

Op het parkeerterrein van een winkelcentrum wordt een vrouw neergestoken. Kort daarna volgt een tweede moord. Een tiener wordt in de steeg achter haar huis neergestoken en overlijdt. Rechercheur Lois Elzinga en haar partner Fred moeten alles op alles zetten om dit vreemde mysterie te ontrafelen.

Luisterboek

Simone van der Vlugt: Vraag niet waarom. Uitg. Rubinstein, €22,95.

Drie sterren

Meer nieuws uit frontpage

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.