Burgemeesters ruilen twee weken van baan

Niek Meijer van Zandvoort en Joan de Zwart-Bloch van Blaricum.

Richard Stekelenburg
Zandvoort

Burgemeesters Niek Meijer van Zandvoort en zijn collega Joan de Zwart-Bloch van Blaricum ruilen in september twee weken van plek. Ze zullen daarvoor op 30 augustus officieel in hun tijdelijke functie worden geïnstalleerd door de Commissaris van de Koning.

Meijer had het plan voor een degelijke tijdelijke switch twee jaar geleden al opgevat, vertelt hij, maar toen kwam het er niet van. Zijn collega De Zwart, die begin dit jaar als formateur optrad van een nieuw te vormen coalitie in Zandvoort, hoorde van dat plan en haakte in.

Meijer: ,,Ik wil gewoon eens in een andere gemeente, met een andere dynamiek, kijken naar de wijze waarop dingen daar gaan en hoe ze zijn geregeld. Dat gaat om zaken als veiligheid, politie, brandweer, maar ook om de wisselwerking met de gemeenteraad. Vanwege dat laatste aspect hebben we nadrukkelijk gekozen voor een moment ná het reces. Aan de andere kant moesten er in beide raden ook niet al te complexe onderwerpen op de agenda staan, want dan zou zo’n tijdelijke wisseling van de wacht wellicht hinderlijk zijn voor de gemeenteraad. September leent zich er goed voor.’’

Zowel Meijer als De Zwart zit in het vierde jaar van de tweede termijn als burgemeester. Dat betekent dat beiden langzaam aan het nadenken zullen zijn over het vervolg van hun carrière. De tijdelijk ruil moet echter zeker niet gezien worden als een prelude op een eventuele vervolgstap, maakt Meijer duidelijk. ,,Mogelijk zal ik deze ervaring kunnen meenemen in mijn overwegingen over wat ik straks eigenlijk zou willen’’, zegt hij. ,,Maar dat is echt bijzaak. Ik doe dit omdat het me ongetwijfeld uit mijn comfort zone zal halen, en dat lijkt me nuttig en leerzaam. Ik ben benieuwd wat ik aantref, maar ook met wat het met mij doet.’’

De ruil van Meijer en De Zwart is niet de eerste in zijn soort. In 2015 gingen Theo Weterings van Haarlemmermeer en Geke Faber van Zaanstad hen voor.

Meer nieuws uit Haarlem

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.