Joan weet raad tegen eetproblemen

Joan Bieger heeft een forum opgezet voor vrouwen met eetproblemen© Foto United Photos/Paul Vreeker

Sharon Frijmuth
Haarlem

„Wanneer vrouwen het gevoel hebben dat ze openlijk over hun eetproblemen kunnen praten met mensen die er echt verstand van hebben, dan verdwijnt de schaamte vanzelf.” Joan Bieger, specialiste in eetstoornissen, opent op vrijdag 2 juni in het kader van World Eating Disorder Action Day een forum, waar vrouwen over hun eetstoornissen kunnen praten en in een veilige omgeving ervaringen met elkaar kunnen delen.

In haar praktijk in Flow Plaza aan de Zaanenstraat in Haarlem helpt Joan al sinds 2006 vrouwen die worstelen met eetproblemen. In 2004 werkte ze nog in de verkoop, maar al snel verlangde Joan naar iets anders.

„Ik miste iets in mijn werk. Ik wist dat ik heel graag met mensen wilde werken, dus toen ik zag dat er mensen werden gezocht die wilden werken in de hospicezorg twijfelde ik geen moment. Werken met mensen die stervende zijn is zo mooi, omdat de maskers afgaan. Mensen zijn op dat moment volledig zichzelf.”

Na een aantal jaar besloot Joan om een eigen praktijk op te zetten. „Net als veel andere vrouwen heb ik zelf ook geworsteld met eetproblemen. Daarom denk ik dat ik in staat ben om die vrouwen beter te begrijpen en ze doelgerichter te helpen.”

Schaamte

Volgens Joan heerst er nog een groot taboe op eetstoornissen, waardoor mensen hun problemen verstoppen.

„Slechts 6 procent van mensen met eetproblemen zoekt hulp. Dit is deels te wijten aan social media, wat een enorm grote invloed heeft op mensen. Vrouwen krijgen een verkeerd beeld van zichzelf en gaan steeds kritischer naar hun eigen lichaam kijken door wat ze zien en lezen op het internet.”

Tijdens haar lessen leert Joan aan vrouwen hoe ze op een gezonde manier moeten omgaan met hun eetbuien, door de dialoog aan te gaan met wat zij noemt ’saboterende stemmen’. „Deze negatieve stemmen zorgen ervoor dat mensen gaan eten als ze zich rot of verveeld voelen. Ik leer vrouwen hoe ze hun manier van denken kunnen veranderen, zodat ze zich niet meer laten meeslepen door hun eetbuien.”

Forum

Het forum is een aanvulling op deze lessen en biedt aan vrouwen met eetproblemen een vertrouwelijke omgeving, waarin ze met gelijkgezinden kunnen praten over hun worstelingen.

„Het forum is kleinschalig en intiem, zodat vrouwen zich vrij voelen om hun ervaringen te delen. Elke week bedenk ik een opdracht die vrouwen moeten doen zodat ze bezig zijn met hun eetproblemen en actief op zoek gaan naar oplossingen.”

Het forum zal op 2 juni de lucht in gaan en is de eerste maand gratis toegankelijk voor iedereen. Daarna kost het 9,95 euro per maand.

Info:www.praktijkbieger.nl

Meer nieuws uit Haarlem

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.