Weterings: liever meer geld voor preventie inbraken dan voor overvallen

Redacteur Haarlemmermeer
haarlemmermeer

Als de gemeenteraad meer geld wil investeren in veiligheid, kan dat beter worden besteed aan het terugdringen van het aantal woninginbraken dan overvallen op winkels.

In de strijd tegen overvallen ligt de polder namelijk aardig op schema, maar bij inbraken heeft Haarlemmermeer volgens burgemeester Theo Weterings nog een slag te maken. Niet dat hij de impact van een overval onderschat. Weterings is op bezoek geweest bij Videoland toen dat bedrijf vorige maand opnieuw werd overvallen. Ook voor de gemeenteraad staat buiten kijf dat een overval traumatisch is. ,,Het kan je leven compleet op zijn kop zetten’’, aldus HAP-raadslid Peter van Groenigen.

De belangrijke vraag donderdag bij de bespreking van het toegenomen aantal overvallen op verzoek van Forza was of en hoe dna-sprayinstallaties uitkomst kunnen bieden en of en hoe de gemeente daarbij een rol moet spelen. Dat de installaties preventief werken, is gebleken uit een experiment in Amsterdam Zuidoost. Bij de feitelijke opsporing speelt de spray echter nauwelijks een rol, benadrukte Weterings. Er zijn nu duizend van die installaties in gebruik, in vier gevallen werd een overvaller besproeid en in één geval kon de spray dienen als aanvullende bewijs. ,,We moeten niet gaan dna-sprayen op een mug’’, aldus Weterings.

Meer nieuws uit HD

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.