Meer borden bij bouwwegen Zwaanshoek

Bij de kruising van deze bouwweg met de Spieringweg deed zich vorige maand een dodelijke aanrijding voor.

Wessel Mekking
Zwaanshoek

Bij de kruispunten waar bouwverkeer de Spieringweg op- en afrijdt, worden meer en grotere verkeersborden neergezet. Ook het aanbrengen van extra belijning bij de bouwwegen, zoals stopstrepen, behoort tot de maatregelen die aannemer VolkerInfra Randstad 380 neemt om meer ernstige ongevallen te voorkomen.

Bij een van die T-kruisingen bij Zwaanshoek, ter hoogte van de Larense Laan, kwam op 3 maart bij een aanrijding met een vrachtwagen een 80-jarige fietser uit Cruquius om het leven. Na het noodlottige ongeval zette de aannemer, die bezig is met de aanleg van de 380kV-hoogspanningsleiding, verkeersregelaars in. Vanaf maandag worden zij nog maar incidenteel gebruikt, zoals bij extra lange transporten.

Inwoners van Zwaanshoek en bewoners van de Spieringweg zijn afgelopen week per brief op de hoogte gebracht van de maatregelen. Netbeheerder Tennet, dat de 380kV aan laat leggen, meldt dat objecten bij de kruisingen, zoals Bouwatch-camera’s, zijn verplaatst om te zorgen dat verkeersdeelnemers beter zicht hebben op elkaar.

Ook krijgen vrachtwagenchauffeurs instructies om hen bewust te maken van ’de situatie waarin zij aan het werk zijn’. Daarnaast begint Tennet een ’Zie ik jou, zie jij mij?’-campagne, waarmee ze zich richt op gebruikers van het fietspad van de Spieringweg. De netbeheerder adviseert chauffeurs en fietsers oogcontact met elkaar te maken. Scholen en sportvereniging in de omgeving ontvangen informatie over de campagne.

De maatregelen zijn genomen na een intern onderzoek van VolkerInfra Randstad 380. Een van de conclusies is dat de verkeersmaatregelen bij de kruisingen van de bouwwegen voldoen aan de richtlijnen en zijn goedgekeurd door de gemeente Haarlemmermeer. Die conclusies zijn bevestigd door een onafhankelijke second opinion, aldus Tennet. Het onderzoek leverde wel aanbevelingen op die bijdragen aan het vergroten van de veiligheid, zoals de eerder genoemde maatregelen.

Die aanbevelingen zijn besproken met de dorpsraden van Cruquius en Zwaanshoek. De twee bewonersorganisaties kwamen ook zelf met suggesties. Voorzitter Henny van Son van Buurtvereniging Cruquius is tevreden over de handelswijze van Tennet en de aannemer na het fatale ongeval dat het dorp schokte. Ze is blij met de maatregelen die worden getroffen. ,,Wij hadden om die borden gevraagd.’’ Van Son pleit voor een landelijke campagne om fietsers en voetgangers te laten zien hoe zij veiliger om kunnen gaan met vrachtwagens. ,,Ze weten vaak niet wanneer een vrachtwagenchauffeur hen niet ziet.’’

Meer nieuws uit HD

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.