Berg bagger uit IJtocht Hoofddorp alsnog weggehaald

Bewoners uitten, uiteindelijk met succes, hun ongenoegen over het baggerdepot. Dinsdagochtend was de meeste bagger al weg.© Foto Wessel Mekking

Hoofddorp

De bagger die in februari langs de IJtocht was gestort, is de afgelopen dagen grotendeels weggehaald. Ravensbos-bewoonster Jeannette van Toren, die meerdere keren aan de bel trok over het ’baggerdepot’, is verheugd dat alsnog actie is ondernomen.

Behalve Van Toren en andere omwonenden waren ook de wijkraad Overbos en Stichting Meergroen kwaad over de enorme berg bagger die in februari langs de IJtocht was gestort. Jarenlang was het daar langs het water, met dank aan Franke van der Laan van Meergroen, een fleurig bloemenveld.

Met het Hoogheemraadschap van Rijnland, dat het baggeren bij dit soort projecten laat uitvoeren, had de gemeente Haarlemmermeer de afspraak gemaakt dat het slijk uit de IJtocht zo veel mogelijk op de kant werd gestort. Maar de berg bagger uit het water tussen de wijken Floriande en Overbos was te groot, erkent de gemeente nu. Op het betreffende terrein ter hoogte van Ravensbos werd uiteindelijk 250 kubieke meter gestort.

,,Een hoeveelheid die, bij nader inzien, niet op de betreffende locatie gestort had moeten worden’’, aldus een zegsvrouw. ,,Na overleg tussen het hoogheemraadschap en de gemeente is besloten de bagger volledig te verwijderen.’’ Ter plaatse werd dinsdagochtend gemeld dat de klus misschien nog dezelfde middag is afgerond, terwijl de gemeente verwacht dat de werkzaamheden tot en met donderdag duren.

Bewoonster Van Toren is tevreden over het verwijderen van de bagger, waarmee maandag werd begonnen. Haar man heeft zelfs geholpen met het weghalen van takken zodat de vrachtwagen met ladingen grond zonder problemen langs hun huis kon rijden, vertelt ze.

Van Toren denkt dat als ze niet zo vaak bij verschillende partijen aan de bel had getrokken, de berg nu nog achter haar woning zou liggen. De Hoofddorpse heeft in de loop der jaren ervaren dat het loont als je assertief bent en je mond opendoet.

Ook wijkraad Overbos uitte zijn ongenoegen over het ’baggerdepot’. De bewonersorganisatie baalde van het verdwijnen van het ’prachtige stukje natuur’ bij Ravensbos. Wijkraad Overbos kreeg uitleg van de gebiedsmanager. Het Hoogheemraadschap van Rijnland is verantwoordelijk voor de baggerwerkzaamheden en heeft de klus laten uitvoeren, terwijl de gemeente dient te bepalen wat met de bagger gebeurt. De wijkraad kreeg van de gebiedsmanager te horen dat in de communicatie tussen de twee overheidsorganen ’van alles’ mis was gegaan.

Snel zal door het inzaaien van een mengsel weer een ’kleurrijk beeld’ ontstaan, luidt de belofte van de gemeente aan de wijkraad. Maar Van der Laan van Meergroen verwachtte dat het jaren duurt voordat het weer op de fleurige bloemenweide lijkt die het was.

Volgens de gemeentewoordvoerster wordt de bagger die is gestort op andere velden in de buurt niet weggehaald. Wel belooft ze dat aan deze locaties ’nazorg’ wordt gegeven door de grond te egaliseren en in te zaaien.

Meer nieuws uit HD

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.